Operní pěvkyně Andrea Kalivodová: Dostala jsem od života pár pohlavků, ale jsem predátor, ze všeho si beru to dobré

10. březen 2024

Roky patří mezi nejznámější české operní pěvkyně. Dobře zná naše i světová jeviště. Proč se rozhodla po letech opustit angažmá v pražském Národním divadle? A jak její život ovlivnilo nádorové onemocnění? I o tom v pořadu Až na dřeň mluvila pěvkyně Andrea Kalivodová.

Obvykle mívá diář pořádně naplněný. Na začátku roku sice pěvkyni přibrzdily zdravotní problémy, protože prodělala covid a chřipku, ale s příchodem jara ji čekají zajímavé akce. Navíc je na startu nové etapy, po dlouhých letech totiž opustila stálé angažmá v pražském Národním divadle.

„Vzhledem k tomu, že mi za čtyři roky bude padesát, tak jsem si řekla, že bych už ráda dělala věci, které mě baví a dělají šťastnou. Navíc mám dva malé kluky. Chci být profesionál, nechci sedět na několika židlích, proto jsem odešla i z konzervatoře. Titul sólistka Národního divadla mi po těch letech nikdo nevezme, odchod byl z mojí strany i ze strany divadla velmi laskavý. Ostatně Státní opera byla dlouho mým domovem,“ říká.

Andrea Kalivodová

Osudová Carmen

Vyrůstala v nekonvenčním a laskavém prostření. Odmalička měla ráda tanec i hudbu a stát se zpěvačkou se prý rozhodla ve svých šesti letech.

„Měla jsem celý život štěstí, že jsem byla ve správnou chvíli na správném místě. Když jsem slyšela celou Carmen, řekla jsem si, že to je to, co chci dělat. Carmen byla mým klíčem do operního světa.“

Ne náhodou je právě Carmen její nejznámější rolí. S ní teď plánuje velké turné, na kterém chce přiblížit hudbu lidem, kteří by si třeba nemohli dovolit koupit si lístek do Národního divadla.

Hudba je podle Andrey Kalivodové především o emocích a kdo nemá schopnost emoce předat, může zpívat technicky naprosto dokonale, ale nebude to ono. „Mým cílem vždy bylo stát se rolí, kterou jsem hrála. Je důležité se do role úplně ponořit, je potřeba přepnout a chvíli být někdo úplně jiný.“

Andrea Kalivodová

Jak s jejím životem zatočila vážná dopravní nehoda a doba, kdy musela podstoupit zákrok na gama noži kvůli nezhoubnému nádoru mozku? „Všechny ty přestávky mi umožnily se zastavit, být chvilku stranou. Dostala jsem pár pohlavků, díky nim vnímám život lépe. Jsem predátor a vždycky jsem si z toho vzala to dobré.“

Co by ráda předala svým synům? Proč o sobě říká, že je střelkyně? Co ji čeká a na co se těší? Poslechněte si celý rozhovor.

Související