Open House Praha se uskuteční v srpnu. V rámci festivalu se veřejnosti otevřou desítky běžně nepřístupných budov

9. duben 2021, aktualizováno

Sedmý ročník festivalu Open House Praha se bude konat v náhradním termínu – od 2. do 8. srpna 2021. V týdnu nabídne doprovodné akce a během víkendu zdarma otevře široké veřejnosti desítky běžně nepřístupných budov – včetně té, ve které sídlí naše stanice.

Letošní ročník připomene 150. výročí narození architekta Jana Kotěry. Lidé si budou moci prohlédnout některé jeho pražské realizace, například Trmalovu vilu ve Strašnicích, Laichterův dům na Vinohradech nebo Vršovickou vodárnu v Michli.

Vršovická věž v Michli se zájemcům otevře v rámci 7. ročníku Open House Praha

„Jakmile to situace dovolí, pozveme zájemce nejen do budov, ale i na procházky městem. Společně s architektem Zdeňkem Lukešem uvedeme také přednáškový cyklus věnovaný Kotěrovi a jeho odkazu,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Lákadlem letošního ročníku bude palác ARA

Zájemci budou moci nahlédnout také do funkcionalistického paláce ARA, jehož kresba od ilustrátora Jana Šrámka bude provázet letošní vizuál. Palác pochází z 30. let 20. století a nachází se na rohu Perlové ulice. Dříve sloužil jako obchodní dům s názvem Perla.

Budou zpřístupněné prostory coworkingového centra, které jsou zajímavé nejen tím, že využívají hezký design, který si hraje ještě s těmi původními prvky toho paláce, ale vlastně i nádherné terasy s výhledem na Prahu,“ přibližuje prohlídku v paláci ARA členka organizačního týmu Michaela Pánková.

Kompletní program organizátoři zveřejní na začátku června. Festival je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 45 městech na 5 kontinentech světa. V Česku se uskutečnil poprvé v roce 2015, patronkou pražského festivalu je architektka Eva Jiřičná.

Podívat se bude možné i k nám do rádia

Do projektu Open House Praha, pokud to situace a vládní opatření dovolí, se zapojí také naše stanice Rádio DAB Praha. Navštívit bude možné Národní dům v Karlíně, odkud pro vás každý den vysíláme. Naši průvodci z řad zaměstnanců vás provedou po budově v sobotu i v neděli.

autoři: Václav Müller , ech | zdroj: Open House Praha
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.