Open House Praha pokračuje v projektu Architektura první republiky

Projekt Open House Praha připravil na podzim mimořádné otevření domů spjatých s první republikou. Organizátoři se tak zapojili do oslav 100. výročí založení Československa.

Už v neděli 30 září mohli lidé zdarma navštívit Tyršův dům na Malé Straně. To hlavní ale na zájemce teprve čeká. Nejvíce objektů, celkem osm, se otevře veřejnosti v neděli 28. října.

V den oslav se kromě Tyršova domu otevře sídlo ministerstva průmyslu a obchodu na Františku od Josefa Fanty s typickou skleněnou kupolí. Lidé budou moci nahlédnout také do Gočárova Domu zemědělské osvěty na Vinohradech nebo paláce Metro na Národní třídě. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu

V období první republiky vznikla také řada církevních staveb od předních architektů té doby – Josefa Gočára, Jože Plečnika neb Pavla Janáka. " Ve 20.letech byly protěžovány zejména stavby Československé církve husitské, tedy Husitské sbory. Na nich je zajímavé, že jde o polyfunkční objekty. Kromě modlitebny se tam často nacházelo divadlo, kolumbarium, nebo také přednáškové síně a obytný dům," vysvětluje za Open House Praha unikátní řešení církevních staveb architekt Petr Kučera. Na konci 20. let pak začaly vznikat další významné církevní stavby jako kostel sv. Václava ve Vršoviích od Josefa Gočára nebo Plečnikův Kostel Nejsvětějšího srdce Páně.

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně

Projekt vyvrcholí 25. listopadu 2018 otevřením funkcionalistického skvostu komplexu tzv. francouzských škol v Dejvicích od architekta Jana Gillara.

Kostel sv. Václava
autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio