Open House Praha: Nahlédněte do studií Českého rozhlasu v historické budově v Karlíně

17. květen 2022

Festival Open House Praha otevře o víkendu 21. a 22. května nejrůznější zajímavé budovy a prostory, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Jednou z nich je také historická budova Českého rozhlasu v Karlíně, odkud vysílá Rádio DAB Praha a Český rozhlas Region.

Budova Národního domu v Karlíně byla postavena v letech 1910 - 1911 podle projektu architekta Josefa Sakaře. V přízemí se nacházela restaurace s kavárnou, hernou a kuželkářskou síní. V suterénu byla lidová hospoda, kuchyně, vinárna a zimní kulečník, v 1. patře velký sál s jevištěm, šatny a malý sál. Ve 2. poschodí bylo pět lóží, galerie, spolková místnost Měšťanské besedy a byt restauratéra.

Národní dům v Karlíně sloužil svému účelu do konce první republiky. A od té doby se dost proměnil, prohlídky vám představí historii i současnost a odhalí různá zákoutí budovy. První zastávkou bude pro návštěvníky pamětní deska v suterénu domu.

„Která připomíná, že v této budově byla založena Komunistická strana Československa. Odtud se přesuneme do prvního patra, kde je slavné hudební Studio A a do vedlejších prostor, do Studia B, kde se točí rozhlasové hry, pohádky a zvukové efekty,“ popisuje vedoucí programu Karel Zajíc.

Autorka reportáže Sabina Vosecká a vedoucí programu Karel Zajíc v prvním patře před legendárním Studiem A

Po působivém tříramenném schodišti se pak návštěvníci dostanou do zvýšeného přízemí, kde jsou vysílací pracoviště. Obě studia prošla nedávno kompletní rekonstrukcí a ještě stále září novotou.

„Uvidí studio Rádia DAB Praha, kde je ta nejnovější technologie, která snad může být. A také samozřejmě newsroom, tam se s našimi návštěvníky rozloučíme,“ dodává Karel Zajíc s tím, že odtud povede cesta přes zahradu, kterou revitalizace ještě čeká, zatím byl obnoven alespoň dřevěný altán.

Budova Českého rozhlasu v Karlíně bude v sobotu 21. května a neděli 22. května otevřena veřejnosti od 10. do 18. hodiny. Více informací o akci na webových stránkách Open House Praha.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.