Ondřejovská hvězdárna testuje unikátní teleskopy. V Česku jsou jediné, při pozorování dosahují výšky až 9 metrů

15. květen 2022 14:00

Dva nové zobrazovací Čerenkovovy teleskopy vysokoenergetického záření gama představila Ondřejovská hvězdárna nedaleko Prahy. Jde o první a jedinečnou instalaci na území České republiky.

Ondřejovská hvězdárna postavila dva nové teleskopy, které slouží k pozorování vysokoenergetického záření gama. V České republice ale budou pouze dočasně. Jak takové dalekohledy vypadají a jak vůbec fungují, přibližuje naše reportérka Karolína Burdová:

Jak takové dalekohledy vůbec vypadají?

Tyto dalekohledy nejde přehlédnout, jsou totiž nabarvené červenou barvou. Navíc při pozorování dosahují výšky až 9 metrů. Zajímavé je, že jsou uvnitř duté. Na jedné straně je zrcadlo, které je složené z menších šestiúhelných malých zrcadel, ve špičce na druhé straně je pak kamera, která je nejcitlivější a nejnákladnější část celého teleskopu.

Kamera vypadá jako včelí plástev a je speciální v tom, že funguje milionkrát rychleji než kamera, kterou třeba známe z mobilních telefonů. Co se na obloze děje, pak vědci zjistí v řádech nanosekund.

Co Čerenkovovými dalekohledy vědci pozorují?

Ondřejovská hvězdárna představila dva jedinečné teleskopy

Dva mohutné teleskopy s optickými plochami tu nepozorují viditelné záření z hvězd nebo planet, jak by si člověk mohl představit, ale vysokoenergetické záření částic, takzvané gama fotony. Částice pocházejí z nejbouřlivějších oblastí ve vesmíru (například po výbuších supernov neboli hvězdných explozích).

"Ty pak vytvoří modrý záblesk světla, kterému se říká Čerenkovovo záření," vysvětuje Ředitel fyzikálního ústavu akademie věd České republiky Michael Prouza.

Vědci pak díky dalekohledům dokážou zjistit, kdy a odkud ta sprška přišla.

Dalekohledy jsou v České republice dočasně. Kam potom poputují?

Pro pozorování gama záření je důležitá vysoká nadmořská výška, takže v Odřejově se dalekohledy pouze testují. Časem poputují na jiné vhodnější místo na zemi, kde se stanou součástí nějaké rozsáhlejší observatoře, která se bude zabývat pozorováním tohoto typu záření.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio