Omezení pro mamataxi: ZŠ Hanspaulka v Praze 6 testuje zákaz vjezdu aut ke škole před osmou hodinou ranní

29. září 2021

K Základní škole Hanspaulka v Praze 6 nesmí ráno na půl hodiny vjíždět auta. Testují tam projekt Školní ulice. V jinak klidné čtvrti se totiž před začátkem vyučování tvořily kolony aut a docházelo k nebezpečným situacím. Testování potrvá do 8. října.

Zatímco běžně je v ulici Na Čihadle v Praze 6 klid, v pracovní dny mezi půl osmou a osmou ranní se v ní tvořily kolony aut. Rodiče tam vysazovali své děti, které navštěvují Základní školu Hanspaulka. Po opakovaných stížnostech se to škola a městská část rozhodla vyřešit a do ulice před začátkem vyučování zakázala vjezd.

Čtěte také

Hnací silou za projektem Školní ulice je Martina Galušková z Klubu přátel ZŠ Hanspaulka. „Rodiče se na nás čím dál častěji obraceli, protože se ke škole dostávalo čím dál více aut. To znamená, že v našem případě se tady u školy protočí 200 až 300 aut během 15 nebo 20 minut,“ popisuje Galušková.

Klub přátel připravil i informační materiály a mapu, která ukazuje, kde se dá dobře zastavit. Vznikla nová místa pro krátkodobé stání a škola se také snaží motivovat rodiče, aby děti vodili pěšky. Podle ředitelky školy Hanspaulka Marie Pojerové se situace u horního vchodu sice zlepšila, ale k zhoršení došlo u vchodu dolního. „Rodiče zastavují v takových místech, že jednak brání dopravě a jednak ohrožují své děti, protože přechází křižovatku napříč, protože tam je kolem zábralí,“ vysvětluje ředitelka školy.

Zapojí se i další školy

U dolního vchodu proto ráno stojí strážník a škola vymýšlí další opatření, jak zvýšit bezpečnost. Na projektu Školní ulice se podílel i magistrát a městská část. Podle radního Prahy 6 pro dopravu Jiřího Lály (ODS) nelze školní ulici zavést všude. Někde tomu brání třeba nedostatek objízdných tras. Přesto ale radnice už některé další školy vytipovala. „V okolí Základní školy Bílá, kde má vyrůst i nový pavilon, který by měl být právě třeba i přes ulici, takže by tomu tak nahrávalo,“ prozrazuje radní pro dopravu.

Školní ulice zavedla i Praha 20 v Horních Počernicích. Podle závěrečné zprávy se zvýšil počet žáků, kteří přijeli na kole, koloběžce nebo přišli pěšky. Kladnou zkušenost má i škola ve středočeských Říčanech.

autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.