Omezení pohybu a uzavření maloobchodu! Vláda zpřísnila protiepidemická opatření

21. říjen 2020 12:53

Česko přijímá přísnější opatření kvůli boji proti koronaviru. Od čtvrtka bude uzavřen maloobchod, velkoobchod bude bez omezení. Vláda také od čtvrtka nařídila omezení pohybu a kontaktu s lidmi. Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, řekl premiér Andrej Babiš z ANO. Ta nová mají podle něj zabránit kolapsu zdravotnictví. Babiš se také omluvil, že lidem opatření znepříjemní život.

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka do konce nouzového stavu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven, jež budou upřesněny v usnesení kabinetu, uvedl Prymula.

Vláda od čtvrtečních 06.00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti.

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, vysvětlil po mimořádném jednání vlády premiér Babiš, proč kabinet přistoupil k dalším.

Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Nejnovější zprávy