Odmítejte nabídky na změny dodavatelů energií, více jak 90 % jich je podvodných, upozorňuje mluvčí ČOI

Jak poznáte spolehlivý internetový obchod? A jsou nebezpeční takzvaní přeprodejci, kteří vám zavolají nebo zazvoní na zvonek? Hostem pořadu K věci byl tiskový mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Online nákup se v této koronavirové a vánoční době stává čím dál tím víc běžný. Bohužel ale přibývá i počet zklamaných zákazníků, protože narazí na podvodný prodej. „Každý den číslo přibývá. My jsme za celý loňský rok napočítali zhruba 5 600 stížností spotřebitelů na internetový prodej, to číslo jsme dávno překonali, a to je prosinec teprve na začátku,“ upozorňuje Jiří  Fröhlich.

A jak poznat bezpečný online obchod? „Nenakupujte bezhlavě, nesoustřeďte se pouze na cenu nebo na to, že někdo nabízí zázračný výrobek, ale používejte zdravý rozum a nakupujte u těch obchodníků, u kterých nebudete zklamáni.“

Novým nebezpečným trendem jsou takzvaní přeprodejci, kteří vám zazvoní u baráku nebo vás telefonicky kontaktují. „Pokud s vámi chce někdo uzavřít smlouvu na dálku, tak vás upozorní, že je hovor monitorován. Vždycky zbystřete, protože vám bude chtít něco nabízet.“ Často tuto praktiku využívají přeprodejci energií, takzvaní energošmejsi. „Doporučuju odmítat tyto aktivní nabídky změny dodavatelů energií, protože jsou spojeny často s nekalou obchodní praktikou. Více jak 90 procent kontrol ČOI používá nekalou obchodní praktiku a jsou pokutováni za to, že uvádějí nepravdy.“ Může se také stát, že se budou vydávat za vašeho dodavatele.

Pokud chcete za energie opravu ušetřit, otevře si stránky Energetického regulačního úřadu, kde existuje podstránka kalkulator.eru.cz a dozvíte se další informace.

Více o podvodných praktikách si poslechněte v celém rozhovoru.

autoři: Štěpánka Duchková , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.