Odložte klíčky od auta a vyrazte tramvají nebo na kole! Praha se přidala k Evropskému týdnu mobility

16. září 2020

Praha se stejně jako asi dvacet dalších českých měst od středy připojuje k Evropskému týdnu mobility. Má to být příležitost pro lidi, aby se zamysleli, jak a čím po městě jezdí. A jestli nenajdou ekologičtější alternativu...

Chuť sám si zkusit ekologičtější způsoby dopravy, to je podle Prahy jeden z hlavních cílů Evropského týdne mobility. Až 90 procent škodlivin, které jsou v pražském ovzduší, totiž produkují auta.

Evropský týden mobility 2020

„Vliv na životní prostředí té automobilové dopravy je značný,“ popisuje Dominika Marešová z magistrátního oddělení rozvoje dopravy. Suchdol, Dolní Měcholupy nebo Praha 3 proto v sobotu pořádají Den bez aut. Místo řidičů by v ulicích měly být sousedské slavnosti. Třeba třetí městská část nepustí auta do části Ondříčkovy ulice u žižkovského vysílače.

„Budou tam informace o udržitelné dopravě, kulturní program, bude tam trenažér pro řidiče tramvaje, bude se tam konat velký swap, výměna oblečení, to taky souvisí s tou udržitelností, ekologií.“

Na to, aby lidé radši vyměnili auto za vlak, bude zase ve čtvrtek ráno lákat akce Snídaně na peróně. Cestující dostanou kávu, štrúdl a taky informace o tom, proč vyměnit auto právě za jízdu vlakem. A debatovat se bude příští středu i o tom, jestli můžou místo zásobovacích dodávek jezdit v centru města ekologičtější nákladní kola.

„To je koncept, který se v zahraničí velice rozvíjí a nás bude hodně zajímat, jaká je jeho přenositelnost do podmínek Prahy,“ říká vedoucí oddělení rozvoje dopravy Jaroslav Mach. Na každé akci by lidé měli mít kvůli koronaviru k dispozici dezinfekce a roušky.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.