Odhalení 4 kamenů zmizelých na památku rodiny Dubových v Trhovém Štěpánově na Benešovsku se zúčastnili příbuzní z celé Evropy

23. červen 2022 13:00

Čtyři kameny zmizelých připomínají v Trhovém Štěpánově na Benešovsku rodinu Dubových, kterou za druhé světové války zavraždili nacisté v koncentračním táboře v Osvětimi. Nedávného odhalení kamenů se zúčastnilo přes 60 příbuzných, od dětí v kočárku až po seniory, kteří přijeli ze Skotska, Velké Británie, Rakouska, Německa nebo Švýcarska.

Na čtyřech nově umístěných kamenech (takzvaných stolpersteinů) v Trhovém Štěpánově jsou uvedena jména Karel Dub a vedle Berta Dubová. Bylo jim kolem 50 let. Pod nimi jsou kameny jejich dětí Gustava a Olgy. Ti zemřeli v roce 1943 ve věku kolem 20 let. Rodinu nacisté zavraždili v Osvětimi.

"To byla poslední rodina Dubova rodu, kterej tu žil 250 let po té, co se sem přemístil z Uhlířských Janovic," říká Karel Dub, jeden z příbuzných.

Stolpersteine, česky  kameny zmizelých, doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“ (zavadit pohledem), jsou dlažební kostky s mosazným povrchem, vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu a nacistického režimu.

"Mně bylo deset let, když můj dědeček zemřel. Jenom vím, že ho velice tížilo, že Dubovi odsud neodjeli. Byl totiž někdy v polovině třicátých let služebně v Německu a viděl, jak to tam vypadá. Snažil se proto pana Karla Duba přesvědčit, aby s rodinou odjeli, ale on mu, jako mnozí další, nevěřil," vzpomíná paní Rut, jejíž dědeček se s rodinou Dubových přátelil.

Na hřbitově si pak asi 60 rodinných příslušníků připomnělo své další předky. Mezi nimi byl i Marek Dub z Prahy, který prozradil, kam až v historii své předky vypátral. "No bylo to kolem roku 1700, před tím už to v matrikách nejde dohledat."

Na pravidelná každoroční setkání příbuzných rodiny Dubových se sjíždějí příslušníci z celého světa. Tentokrát byl nejvzdálenějším účastníkem Harry Dub ze Skotska.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio