Odchov mláďat tygra malajského je naprosto výjimečný, říká ředitel pražské zoo

Pavilon šelem v pražské zoo zůstává uzavřen. Důvodem jsou desetidenní mláďata vzácného tygra malajského, která se narodila matce Banye. Jejich chov je velice choulostivý a stále není jasné, zda mláďata přežijí.

Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka se pavilon otevře až podle toho, v jakém stavu nadále tygříci budou: „Je to radost i starost, a ta starost je větší než v jiných případech,“ říká, „mláďata tohoto poddruhu jsou velmi vzácná a jejich odchovy jsou naprosto výjimečné. Těch tygrů je v chovech velmi málo.“

Existuje hned několik problémů. „V chovech je problematické spojit páry, protože samci jsou velmi agresivní. Je potřeba si připomenout, že jsme měli samce, který tu Banyu bezmála zabil,“ připomíná ředitel Bobek. V zoo dělali i pokusy s umělým oplodněním, žádný ale nebyl úspěšný.

Dvě malajská tygřata se narodila v pražské zoo začátkem října. Matkou koťat je jedenáctiletá Banya, která je v pražské zoo od roku 2007. Otcem je pak o rok mladší samec Johann. První potomky měl pár už letos v březnu, ale odchov se nezdařil. „Mláďata byla příliš malá a Banya se o ně nedokázala dobře starat,“ říká Miroslav Bobek.

Narozená samička je stále velmi malá, sameček je větší a silnější. „Kdy se tedy Pavilon šelem znovu otevře, to záleží na spoustě okolností.“

V Evropě žije pouze 17 dospělých tygrů malajských a odchovy se doposud podařily jen ve dvou zoologických zahradách.

Spustit audio