Odběrová místa v Praze se možná rozšíří, zájem o testování zatím zvládají. Přibydou také očkovací centra

7. prosinec 2021

V Praze by mohla vzniknout dvě nová testovací místa na koronavirus. Firmy už podaly žádost na magistrát. Odběry by tak zdravotníci prováděli na téměř 150 místech. V prosinci a v lednu také hlavní město plánuje posílit kapacity očkování. 

Kapacita odběrových míst v Praze by měla být až 60 tisíc testů denně, podle pražského koordinátora testování a očkování Martina Ježka to stačí. Nejde ale pouze o kapacity odběrových míst, ale také o laboratoře. Těch je 36 a za den vyhodnotí asi 48 tisíc testů. „Stíhá se testovat, já bych řekl, že je to teď zhruba vyrovnané, ta kapacita odpovídá tomu zájmu. Jsme schopni ten zájem o testování zvládnout,“ uvádí Ježek.

Laboratoř zpracovává testy na koronavirus

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je potom celkem 53 míst ve středních Čechách. A tam už je situace trochu horší, někde musí zájemci kvůli nedostatku termínů čekat na  testování až na příští týden. 

Předvánoční čas by ale testovací místa v Praze měla zvládnout. A to i přesto, že některá z nich přes svátky omezí provoz. Podle Martina Ježka tak není potřeba jejich počet nyní výrazně navyšovat.

Očkovací centra

Kde se ale navyšovat kapacita bude, to je očkování. Nejaktuálnější je teď Metropolitní centrum na Vyšehradě. Kongresové centrum přislíbilo navýšení míst pravděpodobně už od příštího týdne a to na jarní kapacitu - tedy maximálně dva a půl tisíce proočkovaných denně. „Má se spouštět pod hlavičkou Všeobecné fakultní nemocnice očkovací místo v OD Kotva, otevřelo se očkovací místo v Centru Černý Most. A posilujeme kapacitu v těch stávajících očkovacích místech.“

Praha má také dost očkovacích dávek. Potvrzují to i data zpracovaná ČVUT. Čekání na rezervaci je v hlavním městě opravdu krátké a to asi jeden den.

Na Černém Mostě v Praze se otevřelo nové očkovací centrum.
autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio