Od suterénů až po střechu. Poznávejte Veletržní palác i jiné stavby díky komentovaným prohlídkám

29. listopad 2023 10:25

Klenot českého funkcionalismu sloužil původně ke konání veletrhů, dnes tu sídlí Národní galerie Praha. Veletržní palác, který byl postaven v letech 1925 až 1928 podle návrhu architektů Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla, byl v té době největší stavbou svého druhu na světě. Historii i současnost můžete poznávat díky komentovaným prohlídkám.

„Některé ochozy jsou sice prázdné, ale zase tady krásně vidíte tu čistou funkcionalistickou architekturou. Pojďme se vydat do té velké dvorany přes foyer, vstupujeme do prostoru, který byl vlastně úplně veřejný a tam po tom schodišti se dalo vyběhnout ven do Veverkovy ulice,“ vede návštěvníky průvodkyně a lektorka Markéta Čejková.

Během prohlídky lidé zjistí nejen řadu informací o historii Veletržního paláce, ale mají také možnost nahlédnout do míst, kam se běžný návštěvník nepodívá, od suterénu až po střechu budovy.

„Určitě nechoďte tady doprava, ale pořád po té překližce, je tu nádherný výhled. Navíc ty kavárny a restaurace nebyly jenom v přízemí a tady, ale ještě z boku. Byl to fakt superživý dům.“

„Já už jsem absolvovala s paní Markétou asi tři nebo čtyři prohlídky. Je výborná lektorka a dozvím se opravdu hodně věcí,“ říká spokojeně jedna z účastnic.

Veletržní palác v pražských Holešovicích

Národní galerie ve spolupráci s organizací Open House Praha ale pořádá i další komentované prohlídky, podívat se tak můžete do dalších zajímavých budov nebo vil slavných osobností.

Poslechněte si celou reportáž z Veletržního paláce.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související