Od pondělí 31. května se otevřou vnitřní prostory restaurací nebo bazény a sauny, oznámil ministr Vojtěch

28. květen 2021

Od pondělí 31. května se otevřou vnitřní prostory restaurací, umělá koupaliště, solné jeskyně, wellness, sauny nebo herny a casina. Řadu proticovidových opatření se vláda rozhodla rozvolnit na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Oznámil to ministr zdravotnictví (za ANO) Adam Vojtěch.

„Shodli jsme se na tom, že musíme velmi výrazně rozvolnit opatření. Důvod není čistě epidemiologický, ale i právní. Máme tady rozsudek, který byl doručen na ministerstvo zdravotnictví v úterý. Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní. Je toho názoru, že není v kompetenci pandemického zákona ani zákona o veřejné ochraně zdraví plošně uzavírat služby,“ vysvětlil Vojtěch.

Stát se bude chtít proti rozsudku bránit u Ústavního soudu. „Souhlasím s tím, že nějaké změny by navržené být mohly. Ale záleží na konsensu,“ řekl ministr s tím, že pandemický zákon prošel intenzivní debatou s opozicí. „Pokud jde o změnu zákona, o tom budeme teď diskutovat.“

Otevření restaurací

Otevřou se vnitřní prostory stravovacích zařízení. „Bude nutné dodržovat rozestupy 1,5 metru, u stolu budou sedět maximálně čtyři lidi,“ upřesnil Vojtěch, že uvnitř budou platit stejná pravidla jako dříve na zahrádkách.

Nadále bude nutné mít potvrzení o tom, že je zákazník očkovaný nebo testovaný. Nově ale bude v restauracích stačit i samotestování.

Wellness, sauny či kasina

Otevřou se také umělá koupaliště, sauny, wellness a solné jeskyně. „Kapacita bude jedna osoba na 15 metrů čtverečních,“ popsal Vojtěch. U saun a solných jeskyní bude kapacita omezena na 30 procent.

Ve fitness centrech se otevřou šatny a změní se omezení pro vnitřní sportování na jednu osobu na 15 metrů čtverečních.

Otevřou se také kasina, herny nebo diskotéky. Nebude ale povolený ani tanec, ani živá hudba. „Z epidemiologického hlediska mi to připadá nesporně logické. Jsme přesvědčení o tom, že lidé mohou přijít, sednout si a pobavit se a konzumovat, ale tanec jakožto pohyb, činnost, která se vztahuje ke kontaktu mezi lidmi, není povolený,“ popsal.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové policie i hygienici kontrolovali dodržování opatření a nedopadla příliš dobře. „Bylo zkontrolováno zhruba 800 osob, z čehož 90 osob nesplňovalo tyto podmínky. Na místě byly uděleny blokové pokuty, pokud nesouhlasili, musí hygienické stanice začít správní řízení,“ popsala s tím, že se domluvila s vedením policie na zintenzivnění kontrol.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio