Od nového roku bude ve vinohradské nemocnici fungovat dětská pohotovost

25. listopad 2019

Rodiče už nebudou od nového roku vozit svoje nemocné děti na pohotovost na polikliniku v Malešicích. Její provoz desátá městská část ruší. Vydat se budou muset asi o dva kilometry dál, do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Právě tam její vedení zřídí pohotovost novou.

Pohotovost na malešické poliklinice už nechtěla Praha 10 provozovat. Stálo jí to asi 10 milionů korun ročně. Podle starostky Renaty Chmelové z uskupení Vlasta jsou to navíc jen dvě kanceláře a lékaři tam nemají k dispozici ani rentgen. Takže když sem rodiče přivezli svoje dítě třeba se zlomenou nohou, museli stejně na vyšetření odjet jinam. Ve vinohradské nemocnici už budou mít pacienti zajištěné komplexní vyšetření i následnou péči.

Ušetřené peníze by měly jít na sociální služby v městské části. Pohotovost na poliklinice už sice Praha 10 platit nebude, ale počítá s tím, že vinohradské nemocnici, která tedy její provoz od nového roku převezme, poskytne do začátku příspěvek 300 tisíc korun. Návrh ale musí ještě schválit zastupitelé.

Na pohotovosti budou sloužit ti samí doktoři jako doteď na malešické poliklinice. A k ruce budou mít i svoje sestry. Kdyby bylo třeba, doplní pak řady personál z Vinohrad. Kromě nové dětské pohotovosti nemocnice rozšíří také pohotovost pro dospělé. Přibyde tam jedna ordinace pro méně závažné případy, třeba když přijede pacient s bolestí v krku.

Na pohotovost bude přispívat hlavní město. Doteď se částky pohybovaly přes dva miliony korun ročně, po rozšíření je bude chtít radní Milena Johnová z Prahy Sobě zvýšit o další tři miliony. Ani to ale zřejmě nepokryje veškeré výdaje. Podle ředitele totiž vyjde provoz na osm až deset milionů korun za rok.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio