Od 1. září se už testy na covid nebudou proplácet z veřejného zdravotního pojištění, oznámil Vojtěch

19. červenec 2021

Preventivní testy na covid-19, které lidé potřebují například k cestování, návštěvám kulturních akcí a restauračních zařízení, se od 1. září nebudou nadále proplácet z veřejného zdravotního pojištění, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V pondělí to schválila vláda.

Výjimku dostanou děti mladší dvanácti let, které se zatím nemohly očkovat, a jedinci, kteří za sebou nemají druhou dávku očkování, případně jim neuplynulo 14 dní od druhé očkovací dávky. Testy budou hrazeny také lidem, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, a těm, kterým byly testy indikované lékařem či hygienickou stanicí.

„U jiných zemí se prokázalo, že očkování je nejefektivnější cesta, jak se bránit proti covidu-19. Prosím všechny, aby se očkovali, a my tak zabránili dalšímu lockdownu, dalším vlnám a zahlcení nemocnic,“ pronesl Vojtěch.

Avizoval o tom předem

Čtěte také

Ukončení hrazených testů na koronavirus avizoval Vojtěch předem. „Říkáme tím, že je zde očkování a my ho jednoznačně preferujeme jako řešení celé situace. Je na tom všeobecná odborná shoda a lidé by se prostě měli dát naočkovat,“ uvedl v minulém týdnu Vojtěch pro Český rozhlas plus.

O neudržitelnosti financování bezplatných preventivních testů hovořili také zástupci pojišťoven. „Všechny zdravotní pojišťovny řeší náklady na testování, které jsou vysoké a jsou samozřejmě nad rámec běžně hrazených zdravotnických úkonů,“ řekl náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, člen Rady vlády pro zdravotní rizika David Šmehlík. „Měsíčně s náklady za testování pohybují kolem miliardy korun,“ dodal.

autor: Tomáš Vojkovský | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související