Oči v zimě trpí víc, než v jiných ročních obdobích

10. listopad 2014

Řadu z nás trápí uslzené oči, právě i díky teplotním změnám. Pomáhají na to tzv. umělé slzy, které koupíme v lékárně. Kdyby uslzenost neustávala, je dobré navštívit očního lékaře, aby nám zkontroloval průchodnost odtoku slz. Tento problém je většinou odstranitelný a řešitelný.

Horší situace je naopak s tzv. suchým okem, kdy je slz a vlhkosti v oku nedostatek a opět se musí aplikovat umělé slzy. Zde to ale nebývá sezónní záležitostí a je třeba se s tímto nedostatkem, který se objevuje např. s hormonálními změnami, potýkat v průběhu zbytku života.

Největší trápení ale mají v zimě ti, kteří nosí brýle i kontaktní čočky. Čočka může při uslzeném oku plavat a brýle se mlží. Právě tyto situace pak nejčastěji nutí pacienty už v mladém věku řešit odstranění dioptrií operací buď laserem, nebo výměnou čočky.

Čtěte také

„Nejčastější vada, která k nám přivádí pacienty, je krátkozrakost. Laserovou operací je odstranitelná už v mladém věku. Pacient pak dobře vidí až do zhruba 45 až 50 let, kdy přichází tzv. vetchozrakost. Dobře vidí do dálky, ale na čtení už potřebuje brýle. Ve chvíli, kdy se horší zrak i do dálky, je i odstranění vetchozrakosti možné výměnou nitrooční čočky, což je navíc také prevencí proti šedému zákalu. U mladých dalekozrakých pacientů je efekt odstranění vady laserovou operací limitován maximálně třemi dioptriemi. U těchto pacientů je ale také s vetchozrakostí, která většinou přichází dříve, možné pak i vyměnit nitrooční čočku a vadu zkorigovat," říká Petr Novák, primář Očního oddělení Nemocnice Na Homolce a ředitel Refrakčního centra Praha.

Čtěte také

Na řešení dioptrických vad zdravotní pojišťovny pohlížejí pouze jako na kosmetické zákroky, ale v budoucnu, jak radí pan doktor Novák, by to mohlo být jinak.

„Do budoucna by tuto situaci mohlo pomoci vyřešit zdravotní připojištění, které funguje všude na západ od našich hranic, kdy by pak částečnou nebo úplnou úhradu za operaci mohla částečně či úplně garantovat pojišťovna. Čím dříve si totiž operaci laserem dopřejeme (krátkozrací či dalekozrací), tím déle si pak můžeme užít ten pozitivní efekt zákroku, než přijde čas vetchozrakosti a řešíme pak další problém s výměnou nitrooční čočky," dodává.

Poslechněte si podrobnosti.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.