Ochucené těstíčko na smažení

Ať si vybereme vepřovou panenku, krkovici, kuřecí prsa, nebo rybí filety, vždycky nám nejvíce chutnají smažené. Na osmažení je u nás nejoblíbenější trojobal z mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky z rohlíků.

Osmažit kousek masa ale můžeme i v těstíčku, které bude mít docela jinou konzistenci a tím pádem obmění naše klasické jídlo. Co zkusit těstíčko podle návodu žďárského kuchaře Matěje Papáčka? „Dává se tam pivo, sůl, cukr, mouka, případně trocha škrobu a samozřejmě vajíčka,“ vysvětluje.

Ingredience
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce piva
  • 1/4 lžičky soli
  • vejce
  • voda
  • případně trocha škrobu
  • koření:
  • sušený česnek
  • sladká paprika
  • uzená paprika
  • tymián

Základ na těstíčko tedy máme, dvacet deka hladké mouky a čtvrt lžičky soli, lžíce cukru, čtyři lžíce piva, vajíčko, voda na zředění a v ní rozmíchaná trocha škrobu.

Ale jak je vylepšit? „Dá se to ochutit jakýmkoliv kořením – česnekem, tymiánem, paprikou, uzenou paprikou, a podobně, mělo by to být sypké koření. Můžete si kombinovat podle libosti. Třeba u toho tymiánu jde spíš o vůni, protože tymián se nestihne rozložit v tom těstíčku na rozdíl například od papriky, takže dodá spíše vůni než chuť, ale i proto je to na rozdíl od klasického trojobalu i výrazně zábavnější,“ usmívá se Matěj.

Ano, zábavu si v kuchyni rádi užijeme, když zkoušíme experimentovat, kombinovat koření a nakonec třeba i vynalézt nějakou vlastní oblíbenou směs.

autor: dak

Související