Obyvatelé vyhořelého domu v Americké ulici v Kladně se pomalu vracejí domů. Město pro ně uspořádalo benefici

17. únor 2020

Kladenský magistrát se rozhodl pomoct lidem z vyhořelého domu v Americké ulici benefiční akcí. Vystoupily na ní desítky účinkujících a do Městského divadla se vypravili i někteří z těch, kterým oheň byty zničil. Část domu už je ale obyvatelná, lidé se tak začínají do svých bytů vracet.

Na benefici vystoupila i řada Kladeňáků, kteří se v tomto městě narodili nebo tu žili. Nemohli tam proto chybět například písničkáři Josef Fousek a Karel Pazderka nebo kapela The Beatles Revival. Malé i velké diváky potěšily i písničky v podání herců divadla Lampion nebo vystoupení žáků dvou kladenských Základních uměleckých škol. Všichni vystoupili bez nároku na honorář.

V hledišti pak zasedli i někteří obyvatelé vyhořelého domu. „ Přišla jsem o všechno,“ řekla obyvatelka domu z bytu, který byl hned vedle toho, kde začalo hořet. „Chtěla bych moc poděkovat hasičům i paní doktorce, která se o nás starala,“ dodala na podiu, kam ji pozval moderátor benefiční akce Milan Iléš.  

„Téměř polovina lidí se může vrátit domů už tento týden, opravy nejpostiženějších bytů ale potrvají několik měsíců. Jejich obyvatelům se snažíme nabídnout náhradní bydlení,“ vysvětlil kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Výtěžek z nedělní benefice Kladno přidá na transparentní účet veřejné sbírky, která potrvá do konce března. V současné době už je na něm před 200 tisíc korun.

Spustit audio