Obyvatelé Všerub u Plzně se po mnoha letech dočkali obchvatu

8. prosinec 2011

Malá obec Všeruby u Plzně poblíž největšího lomu kamene v regionu se po desetiletém snažení dočkala obchvatu, který vyvedl těžkou dopravu mimo zástavbu. Nová tříkilometrová silnice, která se otevřela řidičům, zlepší dopravní napojení regionu a přinese výrazně bezpečnější a plynulejší provoz. Lidé v obci, přes jejíž náměstí jezdily denně kamiony s kamenem, se přestali bát přecházet ulici.

Silnice měla původně stát 130 milionů korun, ale díky konkurenci dodavatelů v krizi stavebnictví přišla na 110 milionů. Více než 90 procent činila dotace z Evropské unie, zbytek hradil Plzeňský kraj. Novou silnici připravoval kraj od roku 2004.

Obchvat vede kilometr za posledními domy a vyhne se i ostatním vesnicím. Zcela vyloučil těžkou dopravu ze Všerub. Přes náměstí už nejezdí desítky až stovky automobilů s kamenem z nedalekého lomu Zahrádka. Ložisko má zásobu na více než 50 let.

Obchvat Všerub byl dokončen v rekordním čase osmi měsíců.

Všeruby tak nyní mohou rekonstruovat rozbité náměstí, kde velký provoz zhoršoval bezpečnost lidí a statiku domů. Vzhledem k tomu, že je náměstí v údolí, držel se tam také smog. V centru je škola, zdravotní středisko, obchody a lékárna. Příští rok, kdy obec oslaví 800 let výročí, by měla rekonstrukce náměstí začít.

autoři: ČTK , Jiří Blažek
Spustit audio