Obsese Vladimira 518

2. leden 2016

Na začátku nového roku byl hostem Petra Zajíčka známý rapper, ale také tvůrce komiksů a ilustrátor Vladimir 518. Rozhovor se točil především kolem jeho nové knihy rozhovorů s našimi významnými umělci, kterou nazval Obsese.

Proč právě Obsese? „Obsese je trochu provokativní slovo a myslím si, že skvěle vystihuje tu hranu, kterou sleduju i sám u sebe. Ta hrana spočívá ve velkým nasazení, ve velký lásce k nějakýmu tématu, a zároveň v tý nezdravý poloze, kdy se to může překlopit v něco nutkavýho. Mě zajímá ta hrana, kdy člověk se opravdu tím pracovním tempem, tím fanatismem, který je nutný k tomu, aby se člověk dostal do hloubky problémů, nebo vybudoval něco, co stojí samo o sobě, vydupal si tu vlastní svobodu, k tomu je potřeba to velký absolutní nasazení,“ vysvětluje Vladimir 518, jak vznikl název jeho nové knihy.

V knize Obsese Vladimir 518 vyzpovídal dvacítku umělců napříč generacemi. „Nejen napříč generacemi, ale i napříč médii. Jsou tam nejen malíři, sochaři, ale i fotografové, konceptuální umělci. Kombinoval jsem objektivní pohled se subjektivním, jsou to všechno lidi, o kterých není možný pochybovat, a zároveň jsou mi blízký,“ vypráví. Vladimir 518 zkoumá jejich inspirační zdroje, záliby a obsese. Ukazuje umělce jako obyčejné lidi, workoholiky, kteří jsou fascinovaní uměním i obyčejnými věcmi. Rozhovory s některými z nich si prý splnil svůj sen, jako v případě sklářské výtvarnice Jaroslavy Brychtové.

A co Vladimir plánuje v příštím roce? „V rámci mojí obsese, která spočívá v mojí práci, protože ta mi zamezuje pochybovat a utápět se v depresích, takže moje práce je rozvrstvená na několik let dopředu, připravuju příští rok sólovou desku, a co se týká knih, je to uzavření trilogie Kmeny, budou to Kmeny 90 a bude o nástupu západní kultury do Čech. Už se moc těším na ty fotky z prvních houseparties,“ říká Vladimir 518.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio