Obnovují historické vitráže v Průmyslovém paláci. Osvědčilo se kladivo a velká rána, říká restaurátor

13. květen 2022

Oprava Průmyslového paláce v Praze má za sebou první dva měsíce. Na stavbě se v těchto dnech k dělníkům a těžkým strojům přidávají i restaurátoři. Opravit musí přes pět tisíc vitráží, které zdobí hlavně střední část secesní budovy.

„Člověk se do toho nesmí bát praštit, ale zároveň musíte mít ten cit a trefit se,“ ukazuje náročnost celého procesu Zdeněk Kudláček ze studia Kolektiv Ateliers. „Tuhle cestu jsem hledal čtrnáct dnů, nakonec se osvědčilo kladivo, velká rána a přesná trefa.“

S prací začínal na požárové straně, kde je mnoho skel popraskaných. „Vyberete si ty výplně, kde to poškození je takové, že když přidáte další, nic se neděje. Je pravda, že ten první okamžik, kdy jsem sem vstoupil, podíval jsem se po tom baráku a nevěděl, jak začít, tak se prostě orosíte. Pak to začnete postupně zkoušet, já tomu říkám, že začnete přemýšlet rukama,“ dodává Zdeněk Kudláček.

Restaurátor Zdeněk Kudláček při opravě Průmyslového paláce v Praze

Dělníci postupně sundávají také věž Průmyslového paláce, v létě by měli snést dolů její konstrukci, aby ji opravili. V místech, kde kdysi stávalo levé křídlo, které v roce 2008 úplně zničil požár, pracují i na novém zázemí. „Stavební firmy vyvezly přes tisíc nákladních aut zeminy, dalších tisíc vyvezou a zahajujeme obnovu historických prvků, kde nás čeká celá řada prací,“ popisuje náměstek primátora Pavel Vyhnánek z uskupení Praha Sobě. Opravu historické secesní budovy chce Praha dokončit do roku 2025, práce ji vyjdou na dvě a půl miliardy korun.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio