O slavnostní osvětlení památek je potřeba se starat. Na Vyšehradě technici stoupají až do věží baziliky svatého Petra a Pavla

4. červenec 2022 08:00

Až se budete procházet po pražském Vyšehradě u baziliky svatého Petra a Pavla, zkuste zvednout hlavu a podívejte se nahoru. Do dvou vysokých věží musí technici minimálně jednou do roka vyšplhat, aby očistili a popřípadě opravili slavnostní osvětlení památky. 

Některá světla jsou připevněná na vnější části věže tyčí. „Když se tam potřebujeme dostat, tak díky ocelové konstrukci si světla povolíme, dotáhneme dovnitř a veškerá montáž nebo oprava probíhá uvnitř věže. Vždycky se jistíme minimálně dvěma body,“ popisuje specialista slavnostního osvětlení Martin Jandus, který už hadříkem otírá jedno ze světel.

Za normálních okolností by společnost Technologie hlavního města Prahy měla připravený plán na výměnu současných sodíkových světel za úspornější LED svítidla. To ale bude muset ještě počkat, ve spolupráci s vedením Národní kulturní památky Vyšehrad totiž připravují kompletní revizi osvětlení.

Pod novým osvětlením by Vyšehrad mohl zářit během dvou let. Technologie hl. m. Prahy ale budou průběžně obnovovat nasvícení i většiny dalších památek, nejen kvůli zastaralým sodíkovým výbojkám, mění se i kabeláž nebo takzvané inteligentní rozvaděče. Ty technikům pomáhají odhalit případné závady včas a na dálku můžou i osvětlení řídit.

Jedna z věží baziliky svatého Petra a Pavla na Vyšehradě

Proč se vedou debaty o tom, jestli by hradby měly dále svítit nebo ne? Poslechněte si celou reportáž Kristýny Vašíčkové z věže baziliky svatého Petra a Pavla.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio

Související