O budoucí podobě KD Eden se rozhodne v únoru. Porota bude vybírat ze šesti finálových návrhů

10. leden 2022

Poslední akce se ve velkém kulturním domě Eden ve Vršovicích konala před 17 lety. A stejnou dobu radnice Prahy 10 řeší, jak s chátrající bronzovo-skleněnou budovou naloží. V minulém roce proto vypsala mezinárodní soutěž. Do finále postoupilo šest návrhů.

KD Eden, kinosál

Z jedné strany radnice a sídliště Vlasta, z druhé strany velké nákupní centrum s moderním stadionem Slavie přes ulici a uprostřed toho všeho chátrající kulturní dům Eden, bývalá dominanta okolí. „Chodila jsem tam do kina i do restaurace,“ vzpomíná paní Jarka na kinosál, kde je skoro tři sta starých sedaček i s dřevěnými výklopnými stolky na občerstvení. Uvnitř je také rozsáhlý sál s kapacitou až 1500 lidí, kde se konaly plesy nebo diskotéky. Teď kulturní dům ožívá jen díky České televizi, která zde natáčí další řadu krimiseriálu Případy 1. oddělení.

Mezinárodní soutěž na polyfunkční dům

„V době, když ten objekt tady vznikl, tak východním směrem nestálo to nákupní centrum. Tudíž ten dům tvořil jakousi dominantu tohoto území v návaznosti na to sídliště, které pak pokračuje dál směrem do centra,“ podotýká hlavní architekt Prahy 10 Jiří Zákostelný.

KD Eden, koncertní sál

Radnice dlouho řešila, co s kulturním domem udělá. Nájemce nemohla najít, zájem nemělo ani hlavní město a z různých nápadů časem sešlo. Nakonec se rozhodla, že zadá mezinárodní soutěž. Architekti museli vycházet z požadavků místních i radnice, aby vznikl dům kombinující bydlení i kulturu. Jinak měli ale volné ruce, jak s územím naložit. „Je to polyfunkční dům, kde je i nějaká část kulturní, aby se tam zpátky vrátil ten sál, ale v menší podobě, protože dneska je ta kapacita pro městskou část nevyužitelná,“ dodává Zákostelný.

KD Eden, hlavní vchod s mozaikou

V prvním kole porota vybírala ze 16 návrhů. Ty byly anonymizovány, aby bylo rozhodnutí co nejférovější. Deset z nich nepostoupilo dále a místostarostu Prahy 10 Martina Valoviče z ODS překvapilo, že polovina přišla ze zahraničí. Podle jeho slov byly projekty velice inovativní a nad všemi dlouho diskutovali.

Ze zbývajících šesti projektů vybere vítěze v polovině února porota složená ze zástupců radnice a domácích i zahraničních architektů. Jedno je ale jisté, s kulturním domem Eden se v současné podobě nepočítá.

KD Eden, hlavní vchod, malénáměstí sousedící s Tescem
autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio