Novým šéfem pražské policie se stal Martin Vondrášek

15. duben 2011

Pražská policie má nového šéfa. Po Martinu Červíčkovi usedne do křesla ředitele dosavadní náměstek pro vnější službu Martin Vondrášek.

Martin Červíček opouští místo ředitele pražské policie po třech letech. V polovině března se stal náměstkem policejního prezidenta, a na jeho dosavadní místo se začal hledat adekvátní nástupce. Nakonec se jím stal Martin Vondrášek, který byl navíc pověřen dočasným řízením pražské policie. Na dnešní tiskové konferenci zmínil čtyři oblasti, na které by se chtěl ve své funkci zaměřit. První z nich je zlepšení výkonnosti pražské policie: "Pražská policie v loňském roce zaznamenala pokles nápadu trestných činů o 12 procent. Což je ve srovnání s ostatními regiony suverénně nejvíce. Pražská policie tři roky po sobě, pomalu ale jistě, zvyšuje počet objasněných trestných činů. A mojí ambicí v této oblasti je v tomto trendu pokračovat."

Druhou prioritou je potom motivace policistů. "Jsme v situaci, kdy policisté mají méně peněz v souvislosti se snížením tarifních platů o 10 procent. Jsme v situaci, kdy si v oblasti provozu a investic nemůžeme dovolit zdaleka to, co v minulých letech. A mojí ambicí je, aby se i přes tyto negativní vlivy, které nás potkávají, motivace policistů zvyšovala. Aby policisté nadále pomáhali občanům a návštěvníkům Prahy jako doposud, aby je chránili. Je to potřeba," dodává Martin Vondrášek.

Třetí oblastí je reakce pražské policie na tísňová volání: "V současné době volá denně na linku 158 okolo dvanácti set občanů, návštěvníků, kteří potřebují pomoct. A zhruba třetina těchto volání nesnese odkladu. My od 1. května spouštíme nový systém operačního řízení, který spočívá v pokrytí všech policejních vozidel technologií GPS. A slibujeme si od toho, že reakce policie po zavolání na linku 158 bude podstatně rychlejší, a že se zkrátí dojezdové časy."

A tím se dostáváme k poslední ze čtyř priorit. Jedná se o prevenci kriminality: "V současné době máme dva negativní trendy. Jeden v oblasti kriminality, druhý v oblasti dopravy. Dá se říct, že všechny ostatní trendy mají pozitivní charakter. V oblasti kriminality se nám v meziročním srovnání nedaří v objasňování krádeží a vloupání do bytů. A v oblasti dopravy máme poměrně dost dopravních nehod s těžkými následky, a to za situace chodec versus tramvaj."

V souvislosti s tím připravuje pražská policie dva rozsáhlé preventivní programy. Ten, který se týká dopravy, se dočká svého spuštění už v průběhu května.

Spustit audio