Nový světový rekord Všeobecné fakultní nemocnice! Lékaři udrželi pacientku na umělé plíci 143 dní

29. červenec 2020 13:01

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) se má čím chlubit. Doktoři totiž dokázali udržet pacientku na umělé plíci 143 dní, než se dočkala transplantace. Světový rekord byl dosud 79 dní.

Pacientka s masivním chrlením krve z plic a selháváním srdce byla do nemocnice přijata v polovině loňského prosince. „Po zavedení mimotělní membránové oxygenace, tzv. ECMO, přistoupili zdejší odborníci k unikátní metodě vyřazení plic z oběhu a využití umělé mimotělní plíce. Podobná operace se za posledních deset let přitom provedla jen u zhruba dvaceti pacientů na světě. V Čechách se jednalo o naprostý unikát,“ uvedla nemocnice.

Podle vedoucího lékaře kliniky anestezie a resuscitace VFN Martina Balíka byl stav ženy v začátcích tak těžký, že byla transplantace neuskutečnitelná. Pacientka proto dostala bypass, který obcházel její plíce. „Umožnili jsme jí žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit na budoucí transplantaci plic, která byla její jedinou perspektivou,“ doplnil.

Tato metoda podle Balíka nahradila funkci plic relativně jednoduchým způsobem. „Běžně mají lidé mimotělní oxygenátor deset dní, světový rekord byl dosud 79 dní,“ uvedl.

Žena, která je matkou dvouleté holčičky, transplantaci podstoupila 18. června ve Fakultní nemocnici Motol. Stále potřebuje intenzivní péči a k návratu do běžného života potřebuje čas.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio