Nový předseda ODS Fiala dostal velmi silný mandát. Druhým mužem strany je Zahradil

18. leden 2014

Bývalého ministra školství, poslance Petra Fialu zvolili delegáti olomouckého kongresu ODS do čela strany. Prvním a statutárním místopředsedou ODS se stal europoslanec Jan Zahradil, který tak porazil exministra spravedlnosti a poslance Jiřího Pospíšila.

Řadovými místopředsedy jsou nově starosta středočeské Líbeznice Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský, senátor Miloš Vystrči a primátor Olomouce Martin Novotný.

Ve volebním souboji Fiala drtivě porazil europoslance Edvarda Kožušníka a dlouholetou místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou. Získal 437 hlasů ze skoro 550.

"Velice děkuji za ten mimořádně silný mandát, který jste mi dali a kterého si vážím. Chápu to jako obrovský závazek, jsem připraven tvrdě pracovat. Začíná nová kultura ODS, lidé z funkcí nebudou odcházet bez toho, abychom jim poděkovali," uvedl po svém zvolení Petr Fiala.

Nový předseda strany by měl občanské demokraty nasměrovat na cestu vzhůru po volebním debaklu. ODS byla bez předsedy od loňské rezignace Petra Nečase. Stranu prozatímně vedl první místopředseda Martin Kuba.

Fiala počítá s tím, že strana vyjde z kongresu posílená a bude aktivně nabízet řešení společenských problémů. Začne s tím prý hned. Cílem je přesvědčit veřejnost v kampani před květnovými evropskými volbami.

Už během předvolební kampaně Fiala spolustraníkům představil materiál, ve kterém popsal sedm kroků k oživení ODS. Mimo jiné chce aktivizovat členskou základnu, stanovit politické cíle a především vrátit straně důvěryhodnost.

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala

49letý Fiala je členem Občanské demokratické strany teprve několik týdnů. „Je renomovaný politolog, profesor politologie, bývalý reaktor Masarykovy univerzity, člověk s bohatou publikační činností. Kdo se podívá do toho, co Petr Fiala kdy napsal, zjistí, že to je člověk jasně pravicových názorů. To znamená, že nepřekvapí, že jednoho dne skončil v řadách ODS,“ vysvětlil komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.


Volba předsedy
Petr Fiala – 437 hlasů
Miroslava Němcová – 66 hlasů
Edvard Kožušník – 32 hlasů
Volba 1. místopředsedy
Jan Zahradil – 294 hlasů
Jiří Pospíšil – 193 hlasů

Podle něj se Fiala po volebních porážkách strany jako první objevil s jasnou představou, co dělat dál.

„Fiala usiluje o jakousi novou ODS s tím, že si strana samozřejmě ponechá svoji největší hodnotu, to znamená jistou konzervativně liberální tradici. Ale jinak Fiala požaduje zcela nové politické způsoby – aktivitu, otevřenost k lidem, způsobilost oslovit místní elity, to zejména v komunálních volbách, změnit obraz ODS,“ myslí si Nováček.

Podle poraženého kandidáta Edvarda Kožušníka je pro stranu dobře, že má předsedu se silným mandátem. Doufá, že Fiala povede ODS správným směrem. „Člověk se učí především prohrami, takže v tomto smyslu je to pro mě ponaučení. Já určitě v politice nekončím,“ dodal.

Miroslava Němcová už po neúspěchu v boji o post předsedy strany nebude kandidovat na žádnou jinou funkci do vedení.

„Když bylo ODS nejhůř, tak si nemohla sáhnout pro nikoho jiného, než pro mě. A když mě nominovala na premiérku a když mě nominovala na lídra celé kampaně, tak to jsou výlučně posty učené předsedovy strany, nikdo jiný je nemůže dělat. A z tohoto důvodu jsem si řekla jen o post předsedy strany,“ zdůvodnila.

Komentátor Petr Nováček je přesvědčen, že pro Němcovou hlasovali delegáti do jisté míry ze zdvořilosti, kladně se podle něj vyslovili také ti, kteří příliš nechtějí změny.

„Od těch, a nebude jich v ODS málo, kteří chtěli dát najevo, že za prvé děkují paní Němcové, protože v nejhorších chvílích představovala jistou morální vlajku této strany, a že si tato dáma jaksi zaslouží úctu. A za druhé to jsou také ti členové ODS, kteří jsou opatrní k tomu, co chce Fiala a někteří další, totiž k zásadním, hlubokým změnám v ODS. Protože pro některé lidi v ODS by to mohlo znamenat dohledný konec jejich politické kariéry,“ uvažuje.

Zodpovědnost za evropské volby

Prvním místopředsedou, a tedy zástupcem předsedy zvolili delegáti kongresu europoslance Jana Zahradila, který patří k zakládajícím členům ODS. Jeho silnou stránkou jsou zahraničněpolitické vztahy, v Evropském parlamentu například založil novou frakci, která sdružuje některé konzervativní politické strany.

Čtěte také

„Mimochodem nabádal své spolustraníky, aby se zas pokusili nastolit nějaký normální vztah k médiím, ani jim nepodlézat, ale ani se jim nevyhýbat, otevřeně s nimi hovořit. Protože jenom, jak Zahradil zdůraznil, prostřednictvím médií má ODS případně šanci, že alespoň část svých myšlenek dostane mezi občany,“ zdůraznil Nováček.

Poměr hlasů podle něj naznačuje, že stoupenci výrazné změny jsou na kongresu ve značné většině.

Europoslanec Jan Zahradil byl zvolen 1. místopředsedou ODS

Zahradilův protikandidát Jiří Pospíšil zdůrazňoval moment kontinuity v ODS, mírný pokrok v rámci politických tradic. Měl také jinou představu o náplni funkce prvního místopředsedy.

„Pospíšil kromě jiného nabídl, že by stranu objížděl, že by se staral o fungování aparátu, o hlavní kancelář a tak dále. Zatímco Zahradil připomněl, že ta funkce má být ryze politická, že to je druhý muž ODS, který například, pokud by ODS potrefilo nějaké neštěstí v eurovolbách, špatně by dopadla, tak dává hlavu na špalek,“ upozornil Nováček.

To, že se předsedou strany stal Fiala, který je v ODS krátce, Zahradil za hendikep nepovažuje. „Naopak bych to nazval doplněním. Zaznělo tady od nového předsedy Petra Fialy, že my se nebudeme dělit na staré a nové,“ uvedl.

Čtěte také

Senátorský klub navrhl, aby se v době, kdy není ODS vládní stranou, volili jen dva řadoví místopředsedové místo stávajících čtyř, to ale kongres neschválil. Od své kandidatury proto odstoupil šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. Stejně jako olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný, který zase neměl podporu olomoucké organizace. Do volby se naopak dodatečně přihlásil šéf pardubické ODS Jiří Janků.

V prvním kole volby se místopředsedou stal Martin Kupka, pro kterého se vyslovilo 291 delegátů, a Evžen Tošenovský s 286 hlasy. Ve druhém kole byl do vedení strany zvolen i senátor Miloš Vystrčil. Posledním řadovým místopředsedou se po dlouhých debatách stal primátor Olomouce Martin Novotný

Noví místopředsedové ODS Evžen Tošenovský (vlevo) a Martin Kupka
autoři: pno , jac , vma , mkp , Kristina Winklerová
Spustit audio