Nový pavilon goril vás přenese do kamerunského pralesa. Snad se tady dočkáme mláďat, doufá ředitel Zoo Praha

22. září 2022 10:55

Rezervace Dja, tak se jmenuje nový domov pro gorilí rodinu v Zoo Praha. Návštěvníci se do pavilonu poprvé podívají už příští týden, kdy Zoo oslaví 91. výročí. 

Impulzem vybudování nového pavilonu byly povodně, které v červnu 2013 zaplavily spodní část areálu Zoo Praha. Stavba začala v roce 2019 a náklady se vyšplhaly na 300 milionů korun.

Nový pavilon má návštěvníky přenést do Kamerunu, název Rezervace Dja dostala podle oblasti v Kamerunu, kde se Zoo Praha podílí na ochraně goril nížinných a přírody.

O atmosféru tropického deštného pralesa se postará živá zeleň a reálné zvuky z expozic lidoopů. Kamerunský venkov zase přiblíží autentické artefakty ve školní třídě v pavilonu či figuríny a sošky. 

„Expozice pro gorily je nesrovnatelně větší než v tom původním pavilonu v dolní části areálu. Jsou tu tři samice a Ajabu, spolu s nimi jsou tady guerézy,“ popisuje nový pavilon ředitel zoo Miroslav Bobek.

Nový pavilon goril v Zoo Praha vznikal 3 roky

„Tady bychom se měli dočkat mláďat, jednak od Duni, a buď od Kijivu nebo od Shindy. Přítomnost mláďat činí život té skupiny opravdu plnohodnotný,“ dodává.

Po skončení karantény se ke skupině přidá také nový gorilí pár – samec Kisumu a samice Duni, dcera slavné Moji. „Víme, že ta karanténa poběží do poloviny října, pak nastane seznamování. Nejdřív na dálku, potom přes mřížové šubry,“ doplňuje kurátor savců Pavel Brandl.

Slavnostní otevření nového pavilonu goril je naplánováno na středu 28. září.

Venkovní část nového pavilonu goril
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související