Nový kamerový systém upozorní na rizikové situace. Cílem Prahy 9 je větší bezpečnost a méně kamer

13. duben 2022

Nový program pro strážníky, díky kterému městské kamery automaticky nahlásí různé přestupky, začal fungovat v Praze 9. Tamní radnice chce pořízením novinky zlepšit a zrychlit práci strážníků a zajistit větší bezpečnost.

Jsme v operačním středisku a na velkých monitorech jsou desítky kamer. Některé z nich zabírají dětská hřiště, jiné kamery zase křižovatky. U monitorů sedí dva operační dozorčí a přijímají hlášení z terénu. Nezvládnou ale sledovat všechny kamery najednou, je jich totiž až 70. Nelze uhlídat vše a někdy nestihnou dát kolegům tip, aby někam zajeli. Strážníci pak nemusí být na místě včas a to je pro ně podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka z ODS frustrující: „Než někdo zavolá na dispečink, než to oznámí, než tam přijede hlídka, bavíme se řádově o minutách a desítkách minut. Tento software funguje okamžitě.“

Menší počet inteligentních kamer

Do nového systému mohou například zadat, aby hlídal, jestli někdo nejede do zákazu vjezdu. Když se to stane, systém automaticky upozorní strážníky. Zároveň mohou kamery programovat tak, aby vyhledávali třeba podezřelé osoby v davu. „Třeba víme, že před O2 arenou, kde projde spousta lidí, nám šel kolem 17. hodiny člověk s červenou šálou. Tu barvu jsme schopni si vyfiltrovat a systém nám automaticky vyhodí všechny lidi, kteří mají na sobě něco červeného,“ vysvětluje zastupitel z hnutí STAN Pavel Pospíšek.

Operátoři se teď na nový systém školí a budou ho zkoušet v praxi. Do budoucna by měl i automaticky poslat textovou zprávu o tom, co se děje strážníkovi, který je nejblíž. Podle starosty Tomáše Portlíka je také cílem, aby nebylo potřeba tolik stálých kamer. Program vyšel na několik milionů a vyvinula jej česká IT firma společně s ČVUT. Městská část zároveň ujišťuje, že přístup k programu mají pouze policisté a systém není určený ke sledování lidí, protože neumí rozeznávat obličeje.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio