Nový heliport pro VFN jako plovoucí ponton na Vltavě. Je to jediné místo, kde to jde zrealizovat, říká radní Jan Chabr

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala pražského radního pro správu majetku Jana Chabra z TOP 09. Ptala se ho na revitalizaci tzv. Sherwoodu, tedy parku před Hlavním nádražím, na dramatickou situaci kolem areálu Džbán a také na plovoucí heliport na Vltavě.

Problém s leteckou přepravou pacientů do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí a do Ústavu pro péči o matku a dítě na Podolském nábřeží vyřeší plovoucí heliport. Obě pracoviště potřebují mít stabilní místo, kde může přistát vrtulník, momentálně jsou v těchto případech využívány Zítkovy sady. „My jsme vytipovávali pět variant v blízkém okolí Všeobecné fakultní nemocnice a v podstatě jediné místo, kde by to bylo možno zrealizovat, je přímo na Vltavě. Ten vrtulník by nalétával z jižní strany po směru toku Vltavy, tedy by ani nerušil blízké obyvatele v činžovních domech. Přistával by pouze v případě mimořádné situace.“

Plovoucí ponton o rozměrech zhruba 10 x 10 metrů bude přikotven ke břehu a nebude omezovat dění na náplavce. Při příletu vrtulníku dojde pouze ke krátkému záboru, přistavená sanitka převezme pacienta a odjede prvním výjezdem z náplavky u Výtoně. Podle Jana Chabra je ale heliport pouze provizorním řešením. „To trvalé řešení by mělo být umístěno na střeše jednoho z objektů nemocnice, ale až přijde na jeho rekonstrukci, tedy za pět až šest let.“

Budoucnost areálu Džbán?

Čtěte také

Areál koupaliště Džbán koupila v roce 2012 společnost Molepo, která se ho teď kvůli havarijnímu stavu rozhodla uzavřít. Tento krok vnímají někteří zástupci Prahy 6 jako nátlakovou akci a snahu o změnu územního plánu pro stavbu bytových domů. Hlavní město se společností Molepo jedná už tři roky. „My jsme jednali o možné změně plánu, ale pouze nějaké minimalistické výstavby. Tak, aby tam byl zachován volnočasový charakter. A tím, že dojde k zhodnocení těch pozemků případnou změnou územního plánu, tak bylo naším cílem za to získat do vlastnictví hlavního města Prahy právě tu volnočasovou část areálu včetně koupaliště. Bohužel jsme se v těch našich názorech rozešli, ale se společností Molepo ještě budeme mít jednání,“ popisuje celou situaci Jan Chabr.

Dalším tématem byla i proměna okolí Hlavního nádraží, co bude s tzv. Sherwoodem? Součástí plánů je i nové napojení tramvajové trati, o jaký úsek se bude přesně jednat? A k čemu by mohl sloužit unikátní kubistický kiosek na okraji Vrchlického sadů? Poslechněte si celý rozhovor s radním Janem Chabrem.