Nový dokument připomene 80 let od největší hromadné vraždy Čechoslováků. Dnes ho lidé uvidí v Mariánských Lázních

8. březen 2024 12:00

Mariánské Lázně jsou jedním ze tří měst v Česku, kde bude uvedena premiéra unikátního filmu o Terezíně. Ten připomene tragické výročí.

Pod záštitou organizace Post Bellum vznikl dokumentární film s názvem Mezi příkopy a valy, který představuje nejvýznamnější českou památku holocaustu - město Terezín. Premiéra filmu proběhne v pátek 8. března od 18 hodin v Městském muzeu a galerii v Mariánských Lázních

Akce připomene smutné výročí 80 let od vyvraždění téměř čtyř tisíc Čechoslováků z tzv. terezínského rodinného tábora. Následovat bude beseda s historiky Jaromírem Bartošem a Lukášem Svobodou nejen o nových poznatcích z archeologického výzkumu na místě bývalé místní synagogy.

V Česku neexistuje jiné místo tak úzce spojené s holocaustem jako je jako terezínské ghetto

I přesto, že bylo v Terezíně ghetto “pouhé” čtyři roky, jde o nesmazatelnou historickou stopu. Dokumentární film Mezi příkopy a valy ukáže divákům město v jeho protikladech, napětích a otázkách, na které se jen těžko hledá odpověď.

Po promítání dokumentu bude následovat beseda s ředitelem Muzea a galerie Mariánské Lázně Jaromírem Bartošem a Lukášem Svobodou z Muzea Karlovy Vary. Dotkneme se tématu historie židovského obyvatelstva v Mariánských Lázních a také poznatků vycházejících z nedávného archeologického výzkumu na místě, kde stávala mariánskolázeňská synagoga. 

Uvedení filmu 8. března připomene výročí 80 let, kdy v noci z 8. na 9. března roku 1944 poslalo velení koncentračního tábora Osvětim – Birkenau na smrt do plynových komor 3792 židovských vězňů, deportovaných do tzv. terezínského rodinného tábora z terezínského ghetta půl roku předtím. Jednalo se o největší hromadnou vraždu československých občanů v našich novodobých dějinách.

Spustit audio