Novinky v Botanické zahradě: Moderní výstavní pavilon, nový degustační prostor na vinici sv. Kláry a most do skleníku Fata Morgana

9. prosinec 2021

Botanická zahrada pokračuje ve své modernizaci. V areálu právě vzniká nový výstavní pavilon, návštěvníci ho najdou v Nádvorní ulici a nabídne jim také zázemí. V plánu jsou i další úpravy.

Vizualizace návštěvnického centra v Botanické zahradě Praha

„Celý tenhle nový areál, co tady vzniká, je rozdělen na takové tři větší části. První část je výstavní sál, spodní přízemí, kde budou záchody plus nějaká technologie. Druhý objekt je potom zázemí zaměstnanců. Ta třetí stavba, která tady ještě vznikne, je taková multifunkční plocha, která bude sloužit pro občasné akce většího rázu,“ popisuje Václav Jůzko, vedoucí stavebního oddělení Botanické zahrady Praha.

Modernizace vinice sv. Kláry a most do skleníku Fata Morgana

Předpokládané dokončení stavby je naplánováno na jaro 2023. Modernizace se dočká také viniční domek na vinici sv. Kláry, kde bude mimo jiné vybudován i moderní degustační prostor. „Vinice sv. Kláry se nachází v památkově chráněné zóně a bylo nesmírně důležité velmi citlivě a esteticky zapasovat nový objekt na vinici. Proto jsme oslovili architekta Ladislava Lábuse. Je to vlastně prostor, kde nalezne možnost posezení okolo čtyřiceti návštěvníků. Samozřejmě tam budeme mít i zázemí jako je občerstvení a toalety,“ doplňuje ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý.

Vizualizace rekonstrukce viničního domku, degustační místnost

Celý objekt bude částečně skryt pod zem a jeho hlavní pohledová část bude situována v prostoru stávající terasy. „Vychází to z mé vlastní představy, to byl takový ten první impulz k tomu, jak se vypořádat s tím konceptem tak, aby se nenarušovaly pohledy na historickou vinici,“ dodává Černý.

Začátkem příštího roku by měly být zahájeny práce i na dalším projektu. Venkovní expozice a tropický skleník Fata Morgana propojí do jednoho celku most, který nově vznikne nad veřejnou cestou mezi Trojou a Sídlištěm Bohnice. 

Vizualizace přemostění v Botanické zahradě Praha
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.