Novinka v pražské MHD! Bezkontaktně zaplatíte už v každé tramvaji

26. duben 2019 08:25

Jízdenku na tramvaj si v Praze můžete ode dneška koupit kartou přímo ve voze. Dopravní podnik hlavního města všechny linky vybavil bezkontaktními platebními terminály. V budoucnu by měly být taky v autobusech a na dalších místech v městské hromadné dopravě.

Platební terminál je podobný přístroj jako na označení papírového lístku. Je ale svítivě oranžový s dotykovým displejem. Z venku tramvaje je navíc viditelně označený, kde je umístěný. Dopravní podnik terminály od roku 2016 testoval na dvou linkách. Nově jsou ve všech tramvajích a cestující je využívají.

„Tím, že mám firemní telefon a nemám lítačku, tak je to pro mě nejlepší možnost, protože jsem vždycky musela mít mince, které v dnešní době moc nemám, když používám kreditní kartu,“ vysvětluje Irena, která v Praze žije. „Navíc si teď jízdenku můžu koupit kdykoliv a nemusím spoléhat na to, že trafika bude otevřená nebo že někde seženu automat, z nich většina stejně nefunguje. Já osobně bych byla moc ráda, kdyby se to zavedlo i v metru a autobusech, protože bych nemusela díky tomu řešit problém s lístky,“ dodala cestující Irena.

Bezkontaktní teminály mají platby za lístky usnadnit i v dalších součástech městské hromadné dopravy. „Testujeme tu technologii v některých stanicích metra. Tam jí testujeme zejména s ohledem na to, aby se u těch terminálu netvořily fronty, aby se u vstupu do metra nedělal zbytečně špunt. Bezkontaktní terminál bude vlastně stejný, jako je ten v tramvaji a bude umístěn na sloupku. My budeme vypisovat výběrové řízení na dodavatele těchto bezkontaktních technologií a terminálů do autobusů,“ řekl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Zavedením bezkontaktních terminálu v tramvaji se tak Praha připojila k Ostravě, Karlovým Varům nebo Liberci, kde už nákup jízdného kartou funguje.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio