Nové značky varují řidiče před jízdou v protisměru. Jedna z prvních je u dálnice D1 na Benešovsku

8. březen 2019 09:57

U jednoho z výjezdů na dálnici D1 u Divišova na Benešovsku bude ode dneška stát nová cedule. Když ji uvidíte a budete se divit, že je k vám zády, je to v pořádku. Upozorňovat a varovat má totiž ty řidiče, kteří by najížděli na dálnici do protisměru.

Najet na dálnici do protisměru je podle policie ve skutečnosti celkem častá chyba řidičů. Policisté řeší takových případů stovky ročně. Ministerstvo dopravy proto nechá riziková místa osadit speciálními cedulemi.

Na jízdu v protisměru upozorní řidiče obdélníkové cedule. Mají svítivě žluté pozadí, černý nápis STOP-PROTISMĚR a navíc je na nich i černá dlaň se známou značkou zákazu vjezdu. Cedulí je zatím sedm a silničáři je umístí nejdřív na čtyři nejrizikovější místa na dálnicích. Na D1 budou u exitu 41 ve směru od Prahy a 357 ve směru od Brna. Na D2 na nultém kilometru ve směru z centra Brna a ještě na D6 na exitu 146 u Karlových Varů. Postupně by ale měly přibývat další.

Nová dopravní značka u Divišova na Benešovsku má varovat řidiče před jízdou v protisměru

Jsou to úseky, kde řidiči za poslední dva roky do protisměru skutečně najeli a způsobili nehodu. Připomeňme třeba jedny z posledních případů z února. Na mladoboleslavské dálnici D10 řidička způsobila dvě lehčí nehody. Den před tím ale senior, který vjel do protisměru na D5, v nemocnici na následky zranění zemřel. Řidičům by měl v budoucnu pomáhat také nový systém vodorovného dopravního značení.

A co radí odborníci, jak bychom se měli zachovat, pokud by se i nám stalo, že najedeme na silnici do protisměru? Zásadní pravidlo podle dopravních odborníků je neotáčet se. Když už se do takové situace dostanete, je nejlepší zastavit na krajnici, zapnout varovné blinkry, v reflexní vestě odejít za svodidla a zavolat policii. Volat bychom měli i v případě, že někoho v protisměru uvidíme.

Spustit audio