Nové stanice metra D promění i své okolí. Stavět se budou tisíce bytů, sportoviště, školy i poliklinika

26. červenec 2022 09:55

Díky nové lince metra D mají v jižní části Prahy vyrůst tisíce nových bytů, školy, školky i nová náměstí. Investoři i hlavní město plánují postavit úplně nové čtvrtě okolo stanic modré linky. Metro už dělníci staví a do 15 let by se měly postavit i tisíce bytů. Vizualizace čtvrtí teď představilo vedení Prahy. Při té příležitosti zajistilo i autobus a komentovanou vyjížďku.

„Tady jenom krátké rozhlédnutí, vidíte nemocnici, pod námi bude pasáž a vpravo bude multifunkční centrum a vlevo nová poliklinika,“ náměstek pražského primátora Petr Hlaváček za TOP 09 ukazuje z autobusu, co všechno v okolí Thomayerovy nemocnice vyroste.

V Krči budou dvě zastávky, Nemocnice Krč a Nádraží Krč. Metro tak bude napojené i na vlak. U stávající nádražní budovy bude vchod do metra i menší parčík s jezírky.

„Na této části máte vyznačen objekt budoucí stanice vlakového nádraží. Tady bude o dva metry vyšší terén, tam bude jezdit ten vlak,“ ukazuje zástupce investora Jakub Sklenka.

Novinkou bude několik administrativních budov, hotel, ale také 1400 bytů i náměstí. Ještě větší čtvrť vyroste u stanice Nové Dvory.

Vizualizace Nové Dvory

„V těchto místech bude jeden ze tří výstupů z metra, druhý bude u toho velkého věžáku a další uprostřed. Proto tady navrhujeme hlavní náměstí,“ vysvětluje architekta Jitka Molnárová a dodává, že okolo čtvrtě povede i tramvajová trať, která ji ve smyčce obkrouží a bude pokračovat na Libuš a do Modřan.

„Vzniknou tady nové pracovní příležitosti, malé obchodní centrum, dvě školky, základní škola, velké plochy pro sportoviště, multifunkční sportovní hala a kulturní centrum.“

Vizualizace Libuš

Dominantou bude 80 metrová budova hned u stanice metra. Praha chce vylepšit i sídliště Libuš, kde budou nové supermarkety, menší obchody, ordinace i kulturní centrum. Celkem přibude v okolí nových stanic modré linky mezi Olbrachtovou a Písnicí šest tisíc bytů. 

První souprava metra by směrem do Písnice měla vyjet v roce 2029. 

Nádraží Krč

Stanice metra Nádraží Krč je umístěna v parku s rybníkem a v jejím okolí vzniknou tři nové administrativní budovy a hotel. Zároveň dojde k vybudování nového vlakového nádraží Krč a přestup na expresní linku 125 na Jižní spojce. Součástí proměny lokality bude i nové záchytné parkoviště P+R.

Nemocnice Krč

V lokalitě u Thomayerovy nemocnice vznikne nová městská čtvrť se 1400 byty, novou poliklinikou a víceúčelovou budovou, ve které bude umístěn také vestibul metra. V přízemí pak vznikne velké náměstí, v jehož okolí bude několik obchodů. Horní patra budovy budou sloužit jako kanceláře.

Nové Dvory

Na Nových Dvorech vznikne zastávka metra a nově sem také povede tramvaj. V blízkosti této stanice vznikne polyfunkční centrum s obchody, školkami, školou, kulturním centrem a dalšími službami. Přípravu celé lokality má na starosti Pražská developerská společnost a vzniknout by zde mělo až 2000 městských bytů s množstvím náměstí a parků.

Písnice

Proměna Písnice je rozdělena na 3 části: okolí budoucí stanice metra, sídliště Písnice a krajina mezi sídlištěm a starou Písnicí. V okolí stanice metra by mohlo vzniknout nové náměstí, radnice i bytové domy. Mezi stanicí metra a starou Písnicí vznikne park, cyklostezky i další místa pro trávení volného času.

 

autoři: Jaroslav Hroch , | zdroj: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy
Spustit audio