Nové linky, prodloužené trasy nebo jiné názvy zastávek. Co se od září mění v pražské a příměstské dopravě?

30. srpen 2023 14:00

Během prvních čtyř zářijových dnů se změní některé spoje autobusové dopravy ve středních Čechách a v Praze. Změny se dotknou i některých příměstských linek. Autobusy budou jezdit jinak na Kralupsku a nová linka přibude na trase z pražského Veleslavína do Tuchoměřic. 

Změny začnou platit postupně, od pátku 1. září až do pondělí 4. září. Nově přibude autobus 414. Bude jezdit z pražského Veleslavína přes Tuchoměřice až na Letiště Václava Havla. Zastávku bude mít také u obchodního centra POP v Tuchoměřicích. Součástí budou i školní spoje ze Středokluk do Prahy.

Čtěte také

Na další změny se musí připravit cestující na Kralupsku. Z Kralup nad Vltavou do Zákolan začne jezdit nová autobusová linka 856. Naopak autobus 646 z Roudnice nad Labem už nebude jezdit přes Kralupy nad Vltavou.

„Bude ještě zkrácena linka 646, která už nepojede do Holubic, a místo ní pojede nová linka 856. Na lince 457 se zruší některé školní spoje, které nahradí právě nová linka 856,“ potvrzuje mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal.

Od víkendu propojí Prahu a severočeské Litoměřice nová autobusová linka 413. Bude v systému Pražské integrované dopravy a bude jezdit z Letňan.

Prodloužení tras a změny názvů zastávek

V Praze pak školní linka 274 už nebude končit na Poliklinice Modřany, ale bude jezdit přes Sídliště Libuš až do zastávky Kunratická škola. ROPID také prodlouží noční spoj 904 přes Luka, Zličín až do sídliště Řepy.

Čtěte také

„V Přezleticích se otevírá úplně nová škola, takže tam budeme přesměrovávat některé autobusy, které vozily dříve školáky do Brandýsa nad Labem. A naopak z těch okolních obcí budeme posilovat spojení právě do té nové školy v Přezleticích,“ doplňuje Filip Drápal.

Dohromady čtrnáct autobusových zastávek v Praze a středních Čechách mění trvale svoje názvy. Například zastávka Králova v pražských Čakovicích se nově bude jmenovat Hamplova. Zastávka ve středočeské Klokočné se nově bude jmenovat Klokočná, náves.

Více informací o změnách od září 2023 najdete ZDE.

autoři: Vladimír Mikulenka ,
Spustit audio