Nové centrum pro chodce, cyklisty a bruslaře. V Praze 10 vznikne drážní promenáda

26. listopad 2020

Hlavní město, Správa železnic a městská část Praha 10 připravují velkou stavební úpravu v místě dosluhující trati ve Strašnicích. Dělníci by tam měli vybudovat takzvanou drážní promenádu. Ta má po dokončení sloužit pěším, cyklistům nebo bruslařům a využije i některé nepotřebné železniční prvky.

Vést má v místech rušeného železničního koridoru benešovské trati. Promenáda se bude táhnout ze Strašnic a Hostivaře až k vršovickému nádraží a má být čtyři kilometry dlouhá, plně bezbariérová, s novou zelení a místy pro trávení volného času. Město už má připravenou studii, která celé území řeší, a dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Současná trať má fungovat ještě zhruba dva týdny, potom už ji železničáři využívat nebudou. Správa železnic trať modernizuje a koleje přemisťuje na jiné místo. Právě proto se zástupci města a Prahy 10 rozhodli tohle území přeměnit na veřejný prostor.

Hotovo do roku 2024

Vlaky tímhle úsekem jezdily zhruba 150 let, část vybavení proto zůstane zachovaná. Připomínat má historii trati. „Zůstanou zachovány autenticky v původní poloze některé části kolejiště. Osvětlení bude připomínat historii dráhy, když už byla elektrizovaná, bude viset na převěsech,“ říká autor a architekt projektu promenády Tomáš Cach. Oddělené budou na promenádě části pro cyklisty a chodce. Na prostor pro trávení volného času se mají změnit i současné železniční zastávky. Vzniknout mají také tři nové lávky, naopak bude potřeba rozebrat například problematický most v ulici V Korytech. To by dělníci mohli podle Cacha začít dělat už příští rok. 

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě předpokládá, že příští rok by město mělo získat územní rozhodnutí, další rok potom stavební povolení. Scheinherr tak doufá, že celá promenáda by mohla být dokončená v roce 2024, stát by podle odhadů města měla zhruba 200 až 300 milionů korun.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.