Nová koronavirová opatření: Zavřou divadla, kina i vnitřní sportoviště

8. říjen 2020 15:46

Vláda ve čtvrtek jednala o nových opatřeních proti epidemii koronaviru. Původně měla záležitost projednat v pátek, na kdy také ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil vyhlášení zpřísněných hygienických pravidel. Nová opatření mají reagovat na zhoršující se situaci v Česku. Ve středu bylo pozitivně testováno rekordních 5335 lidí.

Prymula v úvodu řekl, že chtěl ve středu ohlásit mírnější opatření, aby následně mohl přistoupit k tvrdším. „Já se za to musím omluvit,“ zahájil tiskovou konferenci.

Statistiky podle šéfa resortu zdravotnictví nejsou dobré. „Máme zde vysoký nárůst osob, který potřebují péči na jednotkách intenzivní péče. Za dva týdny můžeme být na hodnotách dvojnásobných, do konce měsíce bychom mohli být na limitních hodnotách,“ informoval.

Reprodukční číslo je nyní 1,2 – podle Prymuly na to vláda musí reagovat a to zejména tím, že se v České republice omezí kontakty. „Rozhodli jsme se volnočasové aktivity na 14 dní výrazně omezit a prakticky je zmrazit,“ oznámil ministr zdravotnictví.

Kultura

„Od pondělí příštího týdne omezíme kulturní akce jako jsou kina nebo divadla. Na příštích 14 dní zavřeme také zoologické zahrady,“ řekl Prymula. 

Sportoviště

Vnější sportování bude od pondělí omezeno na maximální počet 20 osob. Vnitřní sportoviště budou úplně uzavřena. Od pondělí bude také zakázáno používání posiloven, fitness center, bazénů a dalších vnitřních sportovišť. Opatření bude platit od půlnoci z pátku na sobotu a bude platit na 14 dní. Oznámil to ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Restaurace

Co se týče provozu služeb – v restauracích budou moci sedět u jednoho stolu maximálně dvě osoby a bude zde vypnutá Wi-Fi, aby se zde jedinci zbytečně nezdržovali,“ oznámil Prymula. Restaurační zařízení budou zavírat v 20.00.

Školy

„Provoz zůstává na mateřských školách, základních školách i ve školních družinách. V oblasti vysokých škol platí, že všechny vysoké školy a jejich pobočky na území České republiky přecházejí na distanční výuku. Výjimkou je praktická výuka,“ řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Stejný režim jako na vysokých školách platí i na středních.

Druhý stupeň by podle ministra školství Roberta Plagy měl fungovat na bázi střídání skupin ve třídách v režimu 14 dnů.

Základní umělecké školy budou od pondělí zcela uzavřeny. „S výjimkou jeden na jednoho – čili jeden žák a jeden učitel,“ doplnil Plaga.

 „Na 26. a 27. října vyhlašuji dva dny volna,“ oznámil ministr Plaga. Označil volné dny jako „dny proti covidu“.

Více zde

autor: jp | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio