Nouzový stav v neděli skončí. Poslanci žádost o jeho prodloužení zamítli

12. únor 2021 07:09

V neděli po čtyřech měsících skončí nouzový stav. Sněmovna ho odmítla prodloužit. Menšinová vláda Andreje Babiše z hnutí ANO žádala o dalších 30 dnů. Žádná opoziční strana to ale nepodpořila. Vláda v pátek proto bude jednat o dalším postupu.

Na stav nouze se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich je ale možné vydat i jiným způsobem, zejména podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že s uvolněním restrikcí bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice. Otevřou se podle něho obchody a služby, muzea a galerie a možná i bazény a posilovny. Nebude omezeno shromažďování lidí, uvedl.

Ministr zdravotnictví se domnívá, že to není dobrá zpráva pro nikoho. „Nouzový stav je nástroj pro krizové řízení, ne politikum. Potřebujeme, abychom mohli zvládat krizovou situaci, ke které pandemie patří,“ řekl.

Ministr také uvedl, že hejtmani všech krajů budou muset zřejmě vyhlásit stav nebezpečí. „Postupně se dostaneme do situace, která je shodná se stávajícím nouzovým stavem. Jen ztratíme spoustu času a k nouzovému stavu se s největší pravděpodobností budeme muset vrátit,“ poznamenal.

Co dál?

Kabinet by případně mohl vyhlásit nový nouzový stav, byť takový postup označují právníci za obcházení ústavy. Žádat o to bude Pardubický kraj. Krajští hejtmani o tom chtějí jednat s vládními činiteli už v pátek.

Hejtmani Středočeského, Karlovarského, Pardubického, Libereckého a Olomouckého kraje a pražský primátor už ale během čtvrtka řekli, že chtějí ve svých krajích a v Praze vyhlásit stav nebezpečí, pokud nebude prodloužen nouzový stav. Stav nebezpečí má být nástrojem k zavádění krizových opatření kvůli pandemii koronaviru.

Hrozí, že se „vyhrocená“ situace může přenést do všech nemocnic, může také zkolabovat národní dispečink lůžkové péče, míní. Apeloval na občany, aby nadále dodržovali protikoronavirová opatření.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio