O pořadu Červený a bílý II

Putování za vínem po celé České republice, doplněné pohledem do historie vína. Seriál vysvětluje, jak o víně správně mluvit, jak opisovat jeho vzhled a chuť. Další řádka praktických rad spojených s vínem a jeho ochutnáváním.

Moderují:
Jolana Nováková spolu s novinářem, fotografem, šéfredaktorem časopisu Sommeliér, autorem či spoluautorem 7 knih o víně, odborníkem přednášejícím o našich vínech ve světě a o světových vínech u nás, mezinárodním degustátorem a porotcem soutěží vín na všech kontinentech Lubošem Bártou.

V necelé dvacítce dílů seriálu putovali za vínem po celé republice. Mluvili o tradici vína u nás, o slavnostech vína, lásce k němu. O tom, jak se o víně správně hovoří, která slova použít, jak opsat jeho chuť a vzhled. Jak víno ochutnávat. Pronikli do tajů snoubení vín a pokrmů. Naučili nás, jak a kde víno správně nakupovat, jak namíchat vinný nápoj a připravit vinné menu.

Seriál vyvrcholil takzvanou „slepou ochutnávkou“ přímo ve studiu.

A proč Červený a bílý?
"Název jsme vymysleli na zahradě karlínského studia ČRo – je to parafráze na slavný román Červený a černý, zároveň evokuje dvě nejčastěji se vyskytující barvy vína," říká autorka pořadu.

Historie pořadu:
Červený a bílý II. je druhou řadou seriálu o víně, jehož autorkou je Jolana Nováková. Vznikl na sklonku roku 2010 a v prvních týdnech roku 2011. Informace o něm a z něj zároveň vycházely v časopisu Sommeliér.

Tento pořad se již nevysílá

Další pořady

  • Až na dřeň

    O radostech i trápeních se známými osobnostmi. Moderuje Kateřina Kubalová.

  • Týden v Praze

    Přehled informací o dění v Praze za uplynulých 7 dní.

  • Hit týdne

    Rádio Praha, to je nejvíc hitů v digitálu. Pojďte s námi hledat ten nejlepší.

  • K věci Štěpánky Duchkové

    Co se děje v Praze? Rozhovor Štěpánky Duchkové na aktuální pražské téma.