Nezapomeňte! V noci ze soboty na neděli se mění čas ze zimního na letní

28. březen 2020

Noc ze soboty na neděli budeme mít o hodinu kratší. Ve 2.00 hodiny se přesunou ručičky na hodinkách na 3.00 hodiny.

Původně byl letní čas ve světě zaváděn už začátkem 20. století kvůli úsporám energie. Ty jsou ale nyní už podle expertů zanedbatelné a převažují negativní důsledky změn času na lidské zdraví. Například bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová loni uvedla, že hodinový posun při přechodu na letní čas a zpět způsobuje problémy s psychickou i fyzickou výkonností.

Pro zrušení času je podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK až 70 procent obyvatel Česka. Pravidelná změna času je zavedena třeba ve většině států Severní Ameriky i většině evropských zemí.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.