Nevím, co to je být slavný. Vždycky je to jen na chvíli, myslí si muzikant David Koller. Hudba je stále jeho nejoblíbenější činností

11. září 2022

V poslední době si užil doslova koncertní maraton. Na pódiu stál mnohokrát za měsíc, nejen s Lucií, ale také s Jasnou pákou či Kollerbandem. I přesto si udělal čas na rozhovor Až na dřeň.

„Vždycky jsem se hodně styděl jít na pódium. Dneska se tam už celkem těším, ale cestou na koncert špatně řídím, takže trochu té nervozity tam pořád ještě je,“ vypráví muzikant, pro kterého je hudba stále neoblíbenější činností.

„Na koncertech je to ale spíš matematika. Musím myslet na to, po kolika taktech mám dát prostor někomu dalšímu.“ Velká koncertní nálož je nápor nejen na tělo a na hlasivky, které si David Koller léčí mimo jiné v kryokomoře, ale i na psychiku. „Bujaré večírky zůstaly v devadesátkách, musíme se vyspat,“ dodává se smíchem.

Kapely jsou takové sociální buňky a nemůžete v nich fungovat bez přátelství.
David Koller

Jaké to je hrát v několika kapelách a jaké to je kapely opouštět a zase se do nich vracet? I to muzikant dobře ví. „S Lucií jsme měli pauzu asi 9 let a už během první zkoušky to zase dobře hrálo.“

Kluk z plakátu

Známý hudebník zavzpomínal i na své začátky, kdy v karlínském parku s kamarádem vyřvávali jeden hit pořád dokola, dokud je nevyhnala sousedka. Nebo na neúspěšné přijímačky na konzervatoř. Nic z toho ale Davidu Kollerovi nezabránilo v zářné kariéře. 

O slávu prý ale muzikant nikdy moc nestál a dnes sám sebe z legrace nazývá klukem s plakátu. „Nevím, co to je být slavný. Vždycky je to jen na chvíli,“ myslí si.

Nová deska kapely Jasná páka

Řeč byla také o poezii, kterou David Koller s gustem zhudebňuje. Sám si na ni ale netroufá. „Já jsem si někdy na přelomu tisíciletí přečetl všechny české básníky a to mě utvrdilo v tom, že na to nemám a básničky psát nemusím. Na poezii se mi líbí hlavně to, že si je může každý přetransformovat podle sebe.“

V pořadu Až na dřeň se David Koller rozpovídal i o terapiích, které podstoupil. Díky jedné z nich se smířil také s traumatem z useknuté slepičí hlavy. Poslechněte si celý rozhovor.

Související