Nevedli jsme kampaň proti Pirátům, máme s nimi řadu společných bodů, tvrdí Bohuslav Svoboda (ODS)

9. říjen 2018

Volby v Praze vyhrála ODS, přesto jí ale hrozí, že na Magistrátu skončí v opozici. O koalici totiž chtějí jednat druzí Piráti se Spojenými silami pro Prahu a uskupením Praha sobě.

Jsme ochotni netrvat na křesle primátora Prahy, připouští lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský

Jan Čižinský (Praha Sobě)

Komunální volby jsou za námi, a tak nastal čas povolebního vyjednávání. Přestože v Praze zvítězila ODS, první jednání o možné budoucí koalici začala mezi třemi dalšími subjekty.

„Šance (stát se primátorem) jsou větší než před volbami, protože jsme vyhráli. Ale v politice je to tak, že vítězství ve volbách nemusí znamenat faktické vítězství,“ říká pražský lídr občanských demokratů Bohuslav Svoboda.

Zástupci ODS se dosud setkali se čtyřmi z pěti subjektů, které se dostaly do Zastupitelstva hl. m. Prahy. Podle Svobody má ODS největší shodu se Spojenými silami pro Prahu a řadu společných bodů nachází i s Piráty. Hlavně v oblasti informačních technologií, digitalizace a transparentnosti magistrátu.

Čtyři proti ANO?

Jednat s ODS ale odmítla Praha sobě Jana Čižinského. „On říká, že vůle voličů je nad cokoli, tak by měl zvažovat, jestli není vůlí voličů, abychom jako vítěz měli možnost se všemi alespoň hovořit,“ podotýká Svoboda.

Raději Svobodu než Hřiba. Pražský primátor by měl mít politické zkušenosti, říká Jiří Pospíšil

Lídr uskupení Praha Sobě Jan Čižinský (dříve KDU-ČSL) a lídr Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09)

Hnutí ANO by si podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zasloužilo zůstat na pražském magistrátu v opozici. O vytvoření koalice naopak chtějí usilovat Piráti, Praha sobě Jana Čižinského a Spojené síly pro Prahu.

„Na jejich místě bych hledal maximální shodu pro to, co je třeba udělat. Praha má velké problémy a je za posledních pět let tak zanedbaná, že bude třeba významně nadpoloviční shody na tom, aby se něco prohlasovalo. A hlavně aby to pokračovalo i v dalším volebním období. Protože v jednom se ty zásadní věci neudělají,“ upozorňuje.

Možnou variantou je podle Svobody i koalice čtyř stran kromě hnutí ANO. To prý má malý koaliční potenciál. Zásadní je shoda na řešení problémů dopravy, bydlení a parkování, která po odborné a programové stránce už mezi nově zvolenými stranami existuje.

„Na to by měli slyšet všichni. Jde o to, aby v sobě našli sílu k rozhodnutí, že sliby a realita mají jít dohromady. A není možné zásadní věci opustit a dělat něco jiného,“ zdůrazňuje.

Kampaň nebyla proti Pirátům

Nesnižuje ale případný koaliční potenciál ODS její předvolební kampaň? V té se totiž vymezovala proti Pirátům, například heslem Pořádek proti anarchii: „Slovo anarchie znamená bezvládí, a to tu skutečně nedělali Piráti, ale stávající koalice na radnici. Bylo to jasné vymezení proti hnutí ANO a radniční koalici,“ nesouhlasí Svoboda.

Snažili jsme se vyburcovat lidi, aby šli k volbám. Primární reakce nebyly od lidí, ale od jiných politických stran, kterých se mediální sféra chytila s radostí malého dítěte, které vidí hezkou hračku.
Bohuslav Svoboda (ODS)

„Piráti jsou vzdělaní lidé a velmi dobře vědí, jaký je význam slova anarchie. A když je – jak nám vyčítali – na nějakém videu člověk valící se po zemi, tak to není Pirát. Copak se Piráti domnívají, že obraz zfetovaného člověka je obraz jejich člena?“ ptá se Svoboda. Podle něj šlo jen o apel na zodpovědné lidi, aby šli volit.

Připouští, že některé věci v kampani by dělal jinak, ale jako lídr kandidátky prý nemůže rozhodovat o každém billboardu. „Ale nebylo nic, proti čemu bych principiálně protestoval,“ zdůrazňuje.

„Kampaň jistě ovlivňuje volební výsledky. Ale to, že jsme vyšli až tak nahoru, to není marketingový trik oligarchy v tiskové sféře, ale výsledek naší práce,“ dodává.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související