Nepotřebné věci nevyhazujte, odneste je do re-use pointů. Někdo jiný je ocení

30. listopad 2022 10:00

Máte doma věci, na které se vám jen práší, ale někdo jiný by je ještě mohl využít? Řešením je re-use point. Hlavní město Praha teď znovu rozšiřuje síť těchto míst a nedávno otevřela další, v pořadí už páté. Najdete ho v areálu sběrného dvora ve Kbelích v Jilemnické ulici. 

Můžete sem přinést vybavení do kuchyně, knihy, věci pro děti, sportovní vybavení i nábytek. Re-use pointy v metropoli provozují Pražské služby, jejich zaměstnanci předměty převezmou a také zdokumentují v aplikaci praho.nevyhazujto.cz.

Zde se nejdříve zobrazí partnerským organizacím – neziskovým organizacím, městské nábytkové bance, sociálním odborům města a dalším. Předměty, které nevyužijí tyto organizace, si mohou lidé následně rezervovat ve veřejně přístupné části aplikace a poté zdarma vyzvednout.

Vyřazené věci se ještě nekomu můžou hodit

Re-use point ve Kbelích funguje od října. „Řekl bych, že jsme v takové fázi postupného najíždění, kdy tady nenajdete tak velké množství předmětů jako na ostatních re-use pointech, ale pomaličku a jistě se to sběrné místo zaplňuje,“ popisuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Ve sběrném dvoře je pro darované věci vyčleněn bílý kontejner, kde jsou uskladněny. „Větší část zabírají knížky, menší část pak různé sklenice, nádobí, je to taková směsice všeho možného. Ale je to teprve začátek a jsme přesvědčeni, že v následujících měsících dojde k většímu zaplnění.“

Poslechněte si celou reportáž ze sběrného dvora ve Kbelích.

Sběrné dvory, ve kterých funguje re-use point:

Zakrytá, Praha 4 – Záběhlice
Pod Šancemi 444/1, Praha 9 – Vysočany
Generála Šišky, Praha 12 – Modřany
Jilemnická, Praha 19 – Kbely
Chvalkovická 3, Praha 20 – Horní Počernice

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio