Neobjasněných případů a záhad je stále dost. Až do důchodu vím, do čeho bych rád vrtal, tvrdí badatel Jaroslav Mareš

30. duben 2022

Koncem minulého roku mu vyšla pátá kniha s názvem Nacistické poklady a StB. Při svém bádání pátrá nejen v archivech, pohybuje se i v terénu a vyráží na zahraniční cesty, třeba do Norska nebo Švýcarska. O tom všem mluvil s Lenkou Vahalovou reportér a badatel Jaroslav Mareš.

Práce a plánů má stále dost, natáčí pořady TaJeMno, TaJeMné podzemí, je členem týmu Josefa Klímy a nejrůznější kauzy a záhady pravidelně publikuje na svém webu badatele.net. „Když jsem se začal hrabat v neobjasněných příbězích, tak jsem si říkal, co budu dělat za dva měsíce. Ale ono to pořád nabývá, v tuhle chvíli mám pocit, že až do důchodu vím, do čeho bych rád vrtal,“ směje se.

Za nacistickými poklady

Nová kniha odkrývá příběhy hledání nacistických pokladů, kterým Státní bezpečnost věnovala velkou pozornost. Motivací prý nebylo jen pátrání po cennostech. „Ještě šli po zpravodajských materiálech. To pro ně byla obrovská hodnota, pokud by získali něco, na základě čeho mohli někoho vydírat, někoho očernit. Těch motivací tam byla spousta.“

Hledáním nacistických pokladů strávila StB více než čtyřicet let, ale bez větších úspěchů. Některé příběhy byly spíše komické a ukazovaly na neschopnost některých lidí u StB.

Na základě jednoho z příběhů jsem stanovil i základní jednotku lidské blbosti – jeden Parašín, což byl příslušník Státní bezpečnosti.
Jaroslav Mareš

„Při jedné akci na Šumavě ho napadlo, že by chtěl objasnit, jestli byl poklad v Plešném jezeře. A to tím, že by ho odpálili, vypustili do údolí a spláchli ty nánosy bahna do údolí pomocí hasičských stříkaček. Takže by se vlastně zničilo ledovcové jezero a odplavilo do údolí několik milionů kubíků bahna jenom proto, aby soudruh Parašín zjistil, jestli tam byl poklad,“ kroutí hlavou Jaroslav Mareš.

Lenka Vahalová se ptala i na svůj oblíbený kriminální případ Studna, který byl zfilmován v seriálu 30 případů majora Zemana. Se získáním nových informací k tomuto příběhu tentokrát pomohla komunita lidí kolem webu badatele.net, díky nim se sešlo dostatek peněz na placenou rešerši z fondu prokuratury.

Co se mu podařilo o případu Studna zjistit? Jaké další záhady ho čekají? Co dělal v Norsku a ve Švýcarsku? Poslechněte si celý rozhovor s Jaroslavem Marešem plný tajemných příběhů.

autoři: Lenka Vahalová ,