Nemocnice v kraji postupně najíždějí na normální provoz, covidových pacientů ubývá

8. duben 2021 16:35

Stav hromadného postižení k čtvrtečnímu odpoledni odvolalo už šest nemocnic.  Vedení kraje navíc tvrdí, že očkování proti covidu-19 by ve středních Čechách mělo zrychlit. Během uplynulých dvou týdnů většinu vakcín od firmy Pfeizer museli dostat lidé, kterým chyběla druhá dávka.

V uplynulém týdnu dorazilo do Středočeského kraje přes 30 tisíc vakcín od firmy Pfizer. Víc než polovina z další plánované zásoby už bude určená právě lidem, kteří očkovaní ještě  nebyli.

Od soboty se navíc mění strategie v podávání jednotlivých dávek. Nově lidé druhou injekci budou moct dostat po 40 dnech od prvního očkování, což umožní podání vakcíny více zájemcům. Podle hejtmanství trochu váznou dodávky od firmy AstraZeneca. Tu dostávají k využití praktičtí lékaři. Zhruba 1800 dávek, které měly přijít dnes, má být k dispozici v pondělí 12. dubna. 

Aspoň jednou dávkou je ve Středočeském kraji naočkovaných přes 200 tisíc lidí. Jedni z prvních začali vakcíny dostávat senioři nad 80 let, ale všechny zájemce se dosud naočkovat nepodařilo. "Velká část z této kategorie lidí čeká na očkování u svého praktického lékaře, kteří ovšem mají z ministerstva zdravotnictví menší dodávky, než by potřebovali. Podle příslibu by se to mělo do dvou týdnů zlepšit," uvedl radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík z ODS.  

Epidemická situace v kraji se postupně zlepšuje. Ve středočeských nemocnicích nyní leží 519 lidí s covidem-19, před třemi týdny bylo nemocných s koronavirem kolem 860. V současnosti už šest nemocnic odvolalo stav hromadného postižení osob. Kromě nemocnice v Berouně a Mladé Boleslavi, je lepší situace v Benešově, Hořovicích, Nymburce a ve Slaném. 

Kritická situace naopak dál zůstává například v Rakovníku, Příbrami, Kladně nebo Kolíně. Nemocnice můžou například taky postupně obnovovat takzvanou odkladnou péči, tedy neakutní operace. 

Spustit audio