Nemoc, která nebolí. Tisíce lidí ani netuší, že trpí diabetem

Podle zjištění diabetologů více než 250 tisíc Čechů netuší, že trpí cukrovkou. Vyplývá to z průzkumu, který si nechali zpracovat organizátoři kampaně Žijeme na hraně, která upozorňuje na rizika neléčeného nebo špatně léčeného diabetu. Podle prezidenta pacientské organizace Diaktiv Vlastimila Milaty lidé první příznaky často přikládají něčemu jinému.

Cukrovka je nemoc, která nebolí, říká Vlastimil Milata. Často se na ni přijde vlastně náhodou: „Odhalení může přijít až třeba při preventivní prohlídce nebo na to třeba může přijít oční lékař, když vidí změny na očním pozadí, které diabetes způsobuje.“

Jenže lidé prevenci často zanedbají a příznaky nemoci, jako je například větší žízeň, si ani nemusí uvědomit. „Člověk se dneska málo pozoruje, protože na sebe nemá čas,“ říká Vlastimil Milata.

Výskyt diabetu je častější ve vyšším věku, ale výjimkou dnes nejsou ani čtyřicátníci s touto nemocí. „Ti žijí takovým tím současným způsobem života, kdy není čas na sport, na fyzickou aktivitu, zakládají si na nadváhu. Ty pozdní komplikace můžou přijít záhy a ty se už se nějak řešit musí.“

Kampaň Žijeme na hraně se snaží vysvětlovat rizika špatně léčené nebo vůbec neléčené nemoci. „Diabetik musí neustále balancovat mezi vysokou a nízkou hladinou cukru v krvi. Někdy je složité glykémii udržet,“ vysvětluje Milata. Začátek kampaně odstartovali provazochodci, kteří prošli ve výšce 60 metrů nad Staroměstským náměstím.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.