Některé pražské školy poškozené povodněmi stále nefungují

26. únor 2003

Loňské povodně poškodily v Praze zhruba tři desítky základních a mateřských škol. Některé dosud nefungují, do jedné se děti už nevrátí. Nejhorší situace je zřejmě v Praze 8, kde děti ze tří školek jezdí jinam a mimo provoz je jedna základní škola. V jiných částech Prahy se školy ještě opravují, i když se tam už děti učí.

V Praze 8 voda zaplavila všechny školy v oblasti Karlína a dolní Libně. Dosud se nepodařilo následky povodní odstranit. Prázdná je Základní škola Molákova. Děti z první až čtvrté třídy našly azyl ve škole na Lyčkově náměstí, žáci z vyšších tříd dojíždějí speciálním autobusem do školy Na Korábě v horní Libni. Základní školy Pernerova a Lyčkovo náměstí vyučují od října ve svých objektech, ale jen ve vyšších patrech. V dolní Libni přišla o kuchyň s jídelnou ZŠ Zenklova. Část dětí chodí na obědy do ZŠ Palmovka a část do Gymnázia U Libeňského zámku. Od března bude v objektu základní školy otevřena výdejna.

Složitější je situace s mateřskými školami. Děti ze školky na Lyčkově náměstí, která je součástí základní školy, denně cestují speciálním autobusem do MŠ Šimůnkova a Chabařovická v Kobylisích. Podobné je to se školkou v Invalidovně, děti dojíždějí do školek Sokolovská a Lindnerova. Ve Velké Chuchli zničila voda školku a děti se už do ní nevrátí. Zatím jsou v sokolovně. Do konce března by se měly přesunout do zrekonstruovaného objektu jedné budovy základní školy. Rekonstrukce vyjde na 1,5 milionu korun. Radnice ale počítá s tím, že postaví školku novou.

Děti nemohou chodit do jedné školky také v Praze 7. Záplavy zničily MŠ U Uranie. Zpět by se ale děti mohly vrátit už březnu. Kolaudace se uskuteční koncem týdne a potom se uvidí, jestli to bude možné. Voda poškodila i Základní školu na Ortenově náměstí, žáci se tu mohli učit od 23. září, stále se zde ale ještě opravuje. Obě školy by od září měly mít i novou kuchyň, do základní školy jídlo zatím dovážejí.

Základní škola v Kořenského ulici a školka v ulici U Železničního mostu v Praze 5 poškozené povodněmi jsou v provozu od září. Opravy a vybavení stály radnici téměř milion korun. Školy se podařilo opravit z peněz městské části a darů. Také v Praze Troji se již od září učilo ve škole, která měla zatopené přízemí. Škody už odstranili a funguje i jídelna.

V základních i mateřských školách v Praze 1 se už učí, někde se ale ještě opravuje nebo je třeba dokoupit vybavení. Zásadní opravy objektů jsou provedeny. Jako poslední otevřeli minulý týden odloučené pracoviště ZŠ Jarkovského v Klimentské ulici. Škola nemohla využívat učebny v suterénu, a tak se například prvňáci učili v družině.

Spustit audio