Nekonvenční žižkovský podzim začal

16. září 2004

Hudební festival městské části Praha 3 s názvem Nekonvenční žižkovský podzim nabízí ode dneška pražské veřejnosti dvě desítky koncerty i divadelní představení. Jejich dějiště budou do 16. listopadu tradičně nejrůznější a ne zcela běžná místa známé pražské čtvrti.

Zakladatelem, dramaturgem a uměleckým garantem přehlídky, která se koná už osmým rokem, je pedagog hudební fakulty AMU a žižkovský patriot Jiří Hošek, violoncellista a příležitostně i hráč na další nástroje. Festival chce podle jeho slov umožnit cestování po Žižkově současnosti i proti proudu času. Na programu je nejen hudba, ale i poezie a divadlo, to vše spojeno s možností poznat místní kostely a další sály a prostory, včetně televizní věže a památníku na Vítkově. V řadě výročí, jimiž je každý rok akce inspirována, dominují letos jubilea zařazená do projektu Česká hudba 2004. Podle předchozích let končících "na čtyřku" se mu ze zvyku říká Rok české hudby.

Ojedinělou událostí má být podle pořadatelů společné vystoupení královéhradecké filharmonie s romskou kapelou Gipsy Hery Band, které se uskuteční 22. října v hotelu Olšanka. Připomenuto však bude i sté výročí úmrtí Antonína Dvořáka, 160. výročí vynálezu saxofonu a 800. výročí svatořečení sv. Prokopa; připravena je pocta sv. Hubertovi, jazzový koncert v autosalonu či koncert vítězů písňové soutěže Bohuslava Martinů. Některé programy se vrátí ke kultuře Žižkova meziválečných let. Vedle mnoha hudebníků si při festivalu několikrát zahraje i sám Hošek.

Spustit audio