Nejvíc hrdý jsem na své dvě poslední knihy. Je tam pohled na dřevo, jaký hned tak nikde nevidíte, říká výtvarník Patřičný

23. leden 2021

Na konci roku 2020 připravoval pro Národní zemědělské muzeum expozici s názvem Tajemství dřeva. Současná situace mu ale zkřížila plány. Nejen o zrušené výstavě, ale také o práci se dřevem, které je nejčastějším materiálem jeho uměleckých děl, mluvil výtvarník Martin Patřičný s Lenkou Vahalovou.

Pokud přemýšlíte, kam vyrazíte, jakmile se uvolní protiepidemická opatření, určitě zamiřte na výstavu Tajemství dřeva do Národního zemědělského muzea na Letné. Možnost máte až do 21. února. Velkým zážitkem může být to, že si díla můžete dokonce osahat. „Dělám to vždycky. Říká se tomu haptický požitek. Když přiložíte ruce, tak je to úplně jiný,“ řekl řezbář Martin Patřičný. A proč zrovna název Tajemství dřeva? „Tajemství dřeva je krásný, je znova a znova jiný, obměňuje se, je to jako příroda, je to jako voda, je to jako kouř, který stoupá z nějakého vodáckého tábořiště, je to jako řeka, je to jako všechno, co přichází ze země,“ vysvětlil.

Martin Patřičný je také autorem řady knih o dřevě. „Já jsem nejvíc hrdý na dvě poslední knihy, protože kdybych je neudělal, tak nevím, jestli by je někdy někdo udělal. Já měl možnost se vše naučit na jiných knihách a všechno jsem do toho zapracoval. Je tam pohled na dřevo, jaký hned tak nikde nevidíte."

autor: jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.